Αν και στα πρώτα βήματά της η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε έμφαση στη στήριξη του τομέα των ορυκτών καυσίμων, τώρα θέλει να δώσει ώθηση στην αμερικανική παραγωγή αιολικής ενέργειας, προσφέροντας άδειες για μεγάλες offshore εκτάσεις, που μπορούν να φιλοξενήσουν αιολικά πάρκα.
Πρόκειται για μία πολιτική, που εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος «Η Αμερική Πρώτα» και επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας και τις θέσεις εργασίας. Είναι ωστόσο ταυτόχρονα μία πολιτική, που σηματοδοτεί επιστροφή στο στοίχημα της πράσινης ενέργειας και η οποία σύμφωνα με το Reuters έχει πετύχει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων.
Οι μεγαλύτερες εταιρειές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης είχαν ήδη τα προηγούμενα χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια, καθώς διέθεταν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τις αμερικανικές ανταγωνίστριες, που δυσκολεύονταν έτσι να κερδίσουν τη μάχη ακόμη και στην έδρα τους. Τώρα οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί βλέπουν νέες ευκαιρίες να ανοίγονται στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.
Από το 2014 σχήματα με ευρωπαϊκή συμμετοχή έχουν κερδίσει και τους οχτώ διαγωνισμούς του αμερικανικού δημοσίου για άδειες offshore αιολικών πάρκων. Δεν ήταν πάντα εύκολη υπόθεση. Για παράδειγμα ο διαγωνισμός για περίπου 80.000 εκτάρια ανοιχτά των ακτών της Νέας Υόρκης χρειάστηκε 33 γύρους, με την νορβηγική Equinor (πρώην Statoil) να κερδίζει τελικά την άδεια προσφέροντας το ποσό ρεκόρ των 42,5 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών αρχών έως τότε δεν είχαν προσφερθεί ποτέ περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια για σχετική άδεια.
Πηγή: Reuters