Μεξικό: Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2000 σημείωσε το πέσο

Καθώς προηγείται ο Καλντερόν με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 09:27

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο, μέσα σε έξι χρόνια σημείωσε το νόμισμα του Μεξικό, πέσο, μετά την επιστροφή του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, Φελίπε Καλντερόν, στην εξουσία. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές και τα ομόλογα.

Οι εκλογικές αρχές είπαν ότι θα καταμετρήσουν και πάλι τις ψήφους για να επιβεβαιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, που προέκυψε με την μικρότερη παρά ποτέ διαφορά στη χώρα. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, ο πρώην υπουργός Ενεργείας της κυβέρνησης του Βινσέντε Φοξ, προηγείτο με το 1% των ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Αντρές Μανουέλ Λοπέζ Ομπραντόρ, o οποίος υποσχόταν αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Το πέσο αναρριχήθηκε 2,2%, φθάνοντας στα 11,0925 πέσος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 5:32 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Η άνοδος, είναι η μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στις 3 Ιουλίου του 2000, μία ημέρα μετά την συντριπτική εκλογική νίκη του Φοξ, που έβαλε τέλος στη διακυβέρνηση του Επαναστατικού Κόμματος.

Ο δείκτης Bolsa στο Χρηματιστήριο του Μεξικό αναρριχήθηκε 4,8%, φθάνοντας στις 20.060,82 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των λοιπών δεικτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων σε δολάρια που λήγουν το 2033, υποχώρησε 5 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,05%, στο 6,93%. Η τιμή του ομολόγου που κινείται αντιστρόφως της απόδοσης, αυξήθηκε 0,7 σεντ έναντι του δολαρίου στα 106,94 σεντς, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Ο Καλντερόν απέσπασε το 36,37% με καταμετρημένο το 98,2% των ψήφων. Ο Λοπέζ Ομπραντόρ, πρώην δήμαρχος του Μέξικο Σίτι και υποψήφιος του κόμματος της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε το 35,37% των ψήφων. Οι δύο υποψήφιοι, δήλωσαν νικητές σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Οι αρχές είπαν ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει πάλι στις 5 Ιουλίου και θα ανακοινώσουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών στις 6 Ιουλίου. Το εκλογικό δικαστήριο μπορεί μέχρι τις 31 Αυγούστου να αποφασίσει για οποιαδήποτε διαφορά προκύψει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα