Βραζιλία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγωγές τον Ιούνιο

Περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 09:43

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν απροσδόκητα οι εξαγωγές της Βραζιλίας τον Ιούνιο, ωθώντας το εμπορικό πλεόνασμα, στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να τροφοδοτεί τη ζήτηση για τα αγαθά που παράγει η χώρα.

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 17% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, φθάνοντας στα 11,4 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου της χώρας. Το πλεόνασμα ή οι μεγαλύτερες εξαγωγές έναντι των εισαγωγών, διευρύνθηκε στα 4,08 δισ. δολ. από 3,03 δισ. δολ. τον Μάϊο κατά ένα μέρος και από την αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, όπως σόγιας και καλαμποκιού. Τον Ιούνιο του 2005 το εμπορικό πλεόνασμα της Βραζιλίας ήταν 4,03 δισ. δολάρια.

Η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές ωθεί ανοδικά το νόμισμα της χώρας. Το ρεάλ, έχει ισχυροποιηθεί 63% από τις αρχές του 2003, περιορίζοντας τα έσοδα από τις πωλήσεις στο εξωτερικό εταιρειών όπως η Ford Motor Co. και η Sadia SA.

Ισχυρότερο νόμισμα καθιστά πιο ακριβές τις εξαγωγές της χώρας. Το ρεάλ σημείωσε άνοδο στις 12:24 μ.μ. ώρα Ν. Υόρκης φθάνοντας στα 2,1562 έναντι του δολ. των ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό υπερέβησαν τις προβλέψεις των 11 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg κει εκτιμούσαν ότι αυτές θα ανέλθουν σε 10,8 δισ. δολάρια. Και το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων των 14 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν και προέβλεπαν ότι αυτό θα ανέλθει σε 3,2 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας, οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν φέτος στο 8% έναντι ανόδου 23% πέρυσι και 32% το 2004.

Καθώς προβλέπεται μείωση των εξαγωγών το 2006, μετά από τρία χρόνια ταχύτατης αύξησης που στήριξε την οικονομική ανάπτυξη, η εσωτερική ζήτηση θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης των εταιρειών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οι εισαγωγές, αυξήθηκαν 17% τους 12 τελευταίους μήνες.

Τον Ιούνιο οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 6,3%, έναντι του Μαΐου, φθάνοντας τα 7,35 δισ. δολ., σύμφωνα με το υπουργείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα