Τουρκία: Είναι ο πληθωρισμός εκτός ελέγχου;

Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 11:44
UPD:11:45
EPA/TOLGA BOZOGLU

Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Μήπως, όμως, είναι ήδη αργά; Τα χθεσινά στοιχεία για νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Ιούνιο αποκαλύπτουν ότι η πτώση της λίρας «θρέφει» τις τιμές καταναλωτή πιο γρήγορα και σε - βαθμό, από ό,τι στο παρελθόν, παρατηρεί η Capital Economics σε ανάλυση υπό τον τίτλο: Είναι ο τουρκικός πληθωρισμός εκτός ελέγχου; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Capital Economics ο «ευάλωτος σε συναλλαγματικές ισοτιμίες» πληθωρισμός (ο δείκτης τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες, που επηρεάζονται περισσότερο από τη διακύμανση του νομίσματος και αντιστοιχούν στο 20% του καλαθιού του γενικού δείκτη τιμών) είναι σήμερα πολύ υψηλότερος από ό,τι το 2016 ή ακόμη παλαιότερα. Η άνοδός του άρχισε στα τέλη εκείνη της χρονιάς, μέτά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και τις εξελίξεις, που αυτή πυροδότησε. 

Αυτό ουσιαστικά μας λέει ότι όσο η λίρα θα συνεχίσει να υποτιμάται τόσο ο πληθωρισμός θα ανεβαίνει σε ολοένα και πιο επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Η πορεία του τουρκικού νομίσματος θα εξαρτηθεί από το εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιμείνει στην υπερβολικά χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και στις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα. Υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η Άγκυρα θα αλλάξει ρότα. Χθες ο υπουργός Οικονομίας, Σίμσεκ, τόνισε ότι θα επιδιωχθεί «ομαλή προσγείωση» με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ άλλα στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν ότι θα γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. 

Η συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου της κεντρικής τράπεζας θα δείξει εάν όντως η νομισματική αρχή κινείται ελεύθερα και αποφασιστικά. Η εμπειρία του παρελθόντος αναγκάζει τους ειδικούς πάντως να κρατούν μικρό καλάθι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα