Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε το Καζακστάν, είτε με τη μορφή εταιρικής σύμπραξης, είτε με την τροφοδοσία του αγωγού με πετρέλαιο από την ασιατική χώρα.
Το ενδιαφέρον της πλευράς του Καζακστάν εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με τον υπουργό Ενέργειας του Καζακστάν, Μπακτικόζα Ιζμουχαμπέτοφ, και τον πρόεδρο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου KAZMUNAIGAZ, Ουζακμπέι Καραμπάλιν, στο κτιριακό συγκρότημα στο οποίο συστεγάζονται η εταιρεία και το υπουργείο Ενέργειας.
Η συνάντηση έγινε παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Κοινοπραξίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ΕΛΠΕ - Θράκη, Χριστόδουλου Δήμα, του μέλους του δ.σ. των ΕΛΠΕ, Μιχάλη Μυριάνθη, και του υπεύθυνου για την ενεργειακή διπλωματία στο υπουργείο Εξωτερικών Δημήτρη Πλατή, οι οποίοι χαρακτήρισαν θετικό το κλίμα των συνομιλιών.
Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, με την υπογραφή, χθες, του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών δρομολογείται η προσέλκυση ελληνικών κατασκευαστικών και μελετητικών εταιρειών στο Καζακστάν όπου όπως χαρακτηριστικά τόνισε, γίνεται κοσμογονία, με την οικοδόμηση από την αρχή μιας νέας πρωτεύουσας.
Επιπρόσθετα, το πρωτόκολλο δρομολογεί την ενίσχυση του εμπορίου και του τουρισμού και ανοίγει ένα κεφάλαιο για την ελληνική ναυτιλία. Αν και το Καζακστάν δεν έχει θάλασσα η ελληνική ναυτιλία μπορεί να φανεί χρήσιμη στη μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου αερίου, αργότερα, προς τις διεθνείς αγορές, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Εξάλλου, κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα ο κ. Στυλιανίδης με τον πρόεδρο της Βουλής του Καζακστάν Οράλ Μουχαμετζάνοφ, του επέδωσε πρόσκληση της ελληνίδας ομολόγου του, Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη, να επισκεφθεί την Ελλάδα, πρόσκληση που έγινε δεκτή από τον κ. Μουχαμετζάνοφ. Στη συνάντηση παρέστησαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας των δύο χωρών και η ομογενής βουλευτής Ντάρια Κλιμπάνοβα
Ο πρόεδρος της Βουλής του Καζακστάν είπε ότι διακηρυγμένος στόχος του προέδρου της χώρας είναι να ενταχθεί το Καζακστάν στις 50 πλέον ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου. Μια ακόμη μεγάλη επιδίωξη είναι η ένταξη της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο θέμα αυτό.
Ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε για τη φιλελληνική στάση του Καζακστάν στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στο Κυπριακό και υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Καζακστάν για την προεδρία στον ΟΑΣΕ, με τη δέσμευση και την ευχή ότι αυτή θα είναι και η θέση των "25" στην Ε.Ε.. «Η Ελλάδα δεν έχει παρά να κερδίσει από την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών της σχέσεων με το Καζακστάν», τόνισε ο έλληνας υφυπουργός, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.