Η προσπάθεια της Κίνας να ανοίξει την τοπική αγορά ομολόγων άρχισε πριν από ένα χρόνο και σήμερα περνάει ήδη μεγάλη δοκιμασία. Οι στάσεις πληρωμών αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει την απειλή περαιτέρω επιβράδυνσης εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση συνολικά το κινεζικό ενεργητικό, όπως προειδοποιούν αναλυτές στο CNBC.
Πριν από ένα χρόνο η Κίνα προώθησε το πρόγραμμα "bond connect", το οποίο προσφέρει σε ξένους επενδυτές πρόσβαση στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Οι ξένες τοποθετήσεις σε κινεζικά ομόλογα έχουν αυξηθεί 62,7% στα 1,44 τρισ. γιουάν έκτοτε. Ωστόσο εξακολουθούν να αντιστοιχούν μόλις στο 2% της αγοράς και η διάθεση των επενδυτών αρχίζει να αλλάζει. Αυτό αποτυπώνεται και στην αγορά μετοχών. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης έχει εισέλθει σε φάση bear market, κάτι που σημαίνει ότι έχει υποχωρήσει 20% από το εφετινό ζενίθ της.
Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους 11 κινεζικές εταιρείες απέτυχαν να πληρώσουν αρχικό κεφάλαιο ή τόκους σε 20 ομόλογα αξίας 19,9 δισ. γιουάν (3 δισ. δολάρια), όταν στο σύνολο του 2017 είχαμε 26 στάσεις πληρωμών αξίας 26 δισ. γιουάν.
Οι στάσεις πληρωμών πληθαίνουν καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας θέτει πιο αυστηρούς όρους δανεισμού στο πλαίσιο των προσπαθειών εξυγίανσης. Το αποτέλεσμα είναι ολοένα και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο περισσότερα από 2000 ομόλογα αξίας 2,3 τρισ. γιουάν λήγουν, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της China Daily, που επικαλείται στοιχεία της Wind Info.
Μεγάλο αγκάθι για την αγορά ομολόγων είναι και η σημαντική υποτίμηση του γιουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, που επιδίδεται σε ράλι.
Πηγή: CNBC