Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και τα νομίσματα, μετά την εκτόξευση έξι πυραύλων από τη Β. Κορέα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας σήμερα, απειλώντας την ασφάλεια της περιοχής. Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,6%, φθάνοντας στις 126,99 μονάδες στις 11:28 π.μ. στο Τόκυο. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 0,4% και ο Kospi της Ν. Κορέας απώλεσε 0,4%. Το γιέν υποχώρησε στα επίπεδα ρεκόρ των 147,29 έναντι του ευρώ, πριν διαπραγματευθεί στα 146,83. Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 1,7%, φθάνοντας στα 630,75 δολ. η ουγγιά.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι εκτοξεύσεις πυραύλων της Β. Κορέας, περιφρονώντας τα αιτήματα για αναστολή από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και τη Ρωσία, θα υπονομεύσουν οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια να πειστεί η Β. Κορέα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα των πυρηνικών της όπλων. Η Ιαπωνία θα εξετάσει το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων κατά της Β. Κορέας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης της χώρας, Σίνζο Αμπε.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα στη Ν. Κορέα, ωθώντας την απόδοσή τους στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων. Η απόδοση των ομολόγων τριετούς διάρκεια υποχώρησε 3 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,03%, στο 4.86%. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, υποχώρησε 1 μονάδα βάσης στο 5,15%.

Μεταξύ των νομισμάτων το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 114,98 έναντι του δολαρίου. Το ουόν της Ν. Κορέας υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στα 946,50 ανά δολάριο.

Εξι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Στέφεν Χάντλεϊ στην Ουάσινγκτον. Οι δοκιμές περιελάμβαναν και μία αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου τύπου Ταεποντόγκ-2, ο οποίος καταστράφηκε 40 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Ν. Κορέα, είπαν, ότι οι δοκιμές της Β. Κορέας, ενδέχεται να βλάψουν τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, που έχουν στόχο να πείσουν το κομμουνιστικό κράτος να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα