Ευρώ: Πόσο απέχει από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο;

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 17:39
UPD:18:32
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία- το οποίο θα μπορούσε να σηματοδοτεί ανατροπές συνολικά στην Ευρώπη- αλλά και οι εντεινόμενες εμπορικές διαμάχες, οι οποίες αρχίζουν να κάνουν αισθητό τον αντίκτυπό τους θέτουν εκ νέου σε τροχιά υποτίμησης το ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ήδη υποτιμηθεί 3,5% από τις αρχές του έτους έναντι του αμερικανικού δολαρίου και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να παρουσιάζει απώλειες μέσα στους επόμενους μήνες. 

Σήμερα υποχωρεί περίπου 0,7%, με την ισοτιμία στα 1,16 δολάρια ευρώ. Ενδεχομένως η απόλυτη ισοτιμία 1:1 των δύο νομισμάτων να μην είναι μακριά, προειδοποιεί μερίδα αναλυτών. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Βερολίνο, όπου οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ θα ανακοινώσουν σήμερα εάν θα παραμείνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό ή θα βάλουν την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Παρακολουθούν επίσης στενά τα επεισόδια στο θρίλερ του εμπορικού πολέμου. Στις 6 Ιουλίου εκπνεύει η προθεσμία της Ουάσιγκτον στο Πεκίνο για την επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων. Πολλοί φοβούνται επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κοντά στο να κάνει πράξη την απειλή για δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Είναι το ισχυρότερο όπλο, που διαθέτουν οι ΗΠΑ, όπως διαμηνύει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει τους Ευρωπαίους να βγάλουν από το δικό τους οπλοστάσιο το «μπαζούκας». Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times εξετάζουν ήδη την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ύψους έως και 300 δισ. δολαρίων. 

Οι πολιτικές και εμπορικές εξελίξεις δεν είναι ο μόνος παράγοντας πίεσης στο κοινό νόμισμα των 19 ευρωπαϊκών οικονομιών. Η αντίθετη πορεία, που ακολουθούν στην πολιτική τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve, διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, κόντρα στην αβεβαιότητα, κινείται με ταχεία βήματα σε αυξήσεις επιτοκίων. Αναμένεται να αποχαιρετίσει το 2018 με τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις και να προβεί σε ακόμη τρεις μέσα στο 2019, εάν δεν έχει ανατραπεί δραματικά το σκηνικό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ΕΚΤ επιλέγει την αναμονή. Θα διατηρήσει τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019, καθώς ανησυχεί πολύ περισσότερο για δυσάρεστες εκπλήξεις. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα