Η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση των ΗΠΑ στρέφεται κατά του Τραμπ

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 15:50
UPD:15:54
REUTERS/JONATHAN ERNST

Το Εμπορικό Επιμελετήριο των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση της χώρας και παραδοσιακά στενός σύμμαχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Kαι τούτο γιατί θεωρεί τη στάση του στο εμπόριο ως τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ετοιμάζεται να λανσάρει μία εκστρατεία κατά της πολιτικής των εμπορικών δασμών, που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιώντας για τον αρνητικό αντίκτυπό τους στην οικονομία και την απασχόληση. 

«Η κυβέρνηση απειλεί να υπονομεύσει την οιικονομική πρόοδο, την οποία εργάστηκε τόσο σκληρά να πετύχει» δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Τομ Ντόναχιου. «Θα πρέπει να επιζητούμε το ελεύθερο και δίκαιο τρόπο. Αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το πετύχουμε» συμπλήρωσε. 

Το Επιμελητήριο, το οποίο αριθμεί 3 εκατομμύρια μέλη, ιστορικά συνεργαζόταν πολύ στενά με τους Ρεπουμπλικανούς πρόεδρους και είχε αποδώσει τα εύσημα στον Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική των μεγάλων φοροελαφρύνσεων. Ωστόσο οι εντεινόμενες εμπορικές διαμάχες με την Ε.Ε., την Κίνα, το Μεξικό, τον Καναδά και άλλες μεγάλες οικονομίες, θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τα όποια οφέλη από τις φοροελαφρύνσεις και φέρνουν τις επιχειρήσεις απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο. 

Η Κίνα αναμένεται να επιβάλλει νέους δασμούς 25% στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ μέσα στον Ιούλιο, το Μεξικό αυξάνει τους δασμούς σε εισαγωγές χοίρου, ενώ η Ε.Ε. έχει θέσει στο στόχαστρο εισαγωγές 3,2 δισ. δολαρίων και σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times ετοιμάζεται για δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, εάν γίνει πράξη η απειλή του Τραμπ για δασμούς στα αυτοκίνητα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα