Credit Agricole: Ματαίωση σχεδίων εξαγοράς της Alliance & Leicester

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2006 10:20

ΜΑΤΑΙΩΣΕ το σχέδιο για την εξαγορά της Alliance & Leicester Plc, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Credit Agricole SA, μετά την αποτίμηση των αποδόσεων οι οποίες μπορούν να προέλθουν από μία εξαγορά.

Η δανείστρια που εδρεύει στο Παρίσι, είχε πει στις 22 Μαΐου ότι σκέφτεται να προχωρήσει στην εξαγορά της βρετανικής τράπεζας Leicester, η οποία θα της έδινε 5,5 εκατ. πελάτες στη Βρετανία.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Credit Agricole, Zωρζ Ποζέ, βασιζόταν στην εξαγορά της Alliance & Leicester, της έβδομης σε μέγεθος τράπεζας της Αγγλίας, ενώ έκανε και προσφορά για την εξαγορά της ελληνικής Εmporiki Bank SA. Η βρετανική τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 5,25 δισ. λίρες στερλίνες (9,7 δισ. δολ.) θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά της γαλλικής δανείστριας στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της Alliance & Leicester υποχώρησαν 1,5%, φθάνοντας στις 1.149 πένες η μία χθες. Οι εικασίες για την εξαγορά ώθησαν φέτος τις μετοχές της βρετανικής τράπεζας 16% υψηλότερα, με αποτέλεσμα να έχουν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των εννέα μετοχών των τραπεζών που απαρτίζουν τον FTSE 350 Banks Index.

Ο Ποζέ, που έγινε πέρυσι ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, επιδιώκει να επεκταθεί στο εξωτερικό, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς ύψους 16 δισ. ευρώ της γαλλικής ανταγωνίστριας Credit Lyonnais το 2003. Τον Μάϊο ο Ποζέ είπε ότι η Credit Agricole διέθετε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για δαπάνες εκτός Γαλλίας, και πως επεδίωκε μία μεγάλη εξαγορά τράπεζας στη Δυτική Ευρώπη.

Στις 13 Ιουνίου η Credit Agricole έκανε προσφορά εξαγοράς της ελληνικής Emporiki, προς 2,8 δισ. ευρώ σε μετρητά για να επεκταθεί σε μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται τρεις φορές ταχύτερα από την αντίστοιχη της Γαλλίας. Η προσφορά της Agricole, η οποία ήδη κατέχει το 8,9% της Emporiki έλαβε την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας.

Η Bank of Cyprus Ltd., η μεγαλύτερη δανείστρια της Κύπρου, έκανε επίσης προσφορά για την απόκτηση της Εmporiki. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει τις προσφορές που θα κατατεθούν έως τις 25 Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα