Xιλή: Μεγαλύτερη των προβλέψεων η άνοδος του πληθωρισμού

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2006 11:21

ΑΥΞΗΣΗ, μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Χιλή τον Ιούνιο, αποτέλεσμα του μεγαλύτερου εργατικού κόστους και του κόστους μεταφορών, αυξάνοντας την εικοτολογία ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού αυτόν τον μήνα.

Οι τιμές, σημείωσαν αύξηση 0,6% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι οποίες υπερέβησαν τις προβλέψεις των 16 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν αύξηση 0,4% των τιμών καταναλωτή. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν 3,9%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του στόχου που έθεσε η Κεντρική Τράπεζα από 2% έως 4%.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Χιλή, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού στον κόσμο, υποχώρησε 2,8% τον Απρίλιο, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών. Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε κατά πάσα πιθανότητα στο 5,3% τον Μάϊο, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg. Η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής θα δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία αύριο. Ωστόσο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί από 5% έως 6% έναντι 6,3% που ήταν το 2005.

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τα καύσιμα και συγκεκριμένο κόστος καυσίμων ανέκαμψε επίσης τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο 0,3%, έναντι στασιμότητας τον Μάϊο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει πλέον από 45 εκατ. δολ. φέτος για να καλύψει την αύξηση των τιμών των καυσίμων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Αντρές Βελάσκο, στις 14 Ιουνίου.

Επίσης η Χιλή ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου από την Αργεντινή, την κύρια προμηθεύτριά της. Η γειτονική χώρα συμφώνησε την εβδομάδα που πέρασε να καταβάλει στη Βολιβία 47% περισσότερα για αέριο, ενώ σκέφτεται να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές, σύμφωνα με την υπουργό Ενεργείας της Χιλής, Κάρεν Πόνιατσικ.

Χθες ο Βελάσκο είπε ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το νόμισμα της χώρας, πέσο, στα 530,60 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:14 π.μ., 2,3% υψηλότερα από το κλείσιμο στις 27 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα