Βενεζουέλα: Στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών ο πληθωρισμός

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2006 11:29

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών, αναρριχήθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός της Βενεζουέλας, καθώς οι μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες είχαν ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ζήτηση έναντι της παραγωγής των εταιρειών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,9% μετά την άνοδό τους κατά 1,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στο Web site της. O πληθωρισμός του Ιουνίου, ώθησε τον ετήσιο πληθωρισμό στο 11,8% από τα χαμηλότερα επίπεδα 20 ετών του 10,4% που ήταν τον Μάϊο.

Ο πληθωρισμός στη χώρα της Ν. Αμερικής, θα συνεχίσει να επιταχύνεται στο σύνολο του έτους, αγγίζοντας τουλάχιστον το 15% μέχρι τα τέλη του έτους, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη, καθώς ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες αυξάνει τις δαπάνες, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Η κυβέρνηση προβλέπει φέτος ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 10%.

Η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές που ορίζει για κάποια βασικά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα αυγά, το τυρί, ωθώντας την άνοδο 5,5% των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Τσάβες που επιδιώκει την επανεκλογή του τον Δεκέμβριο, εκμεταλλεύθηκε το έσοδα ρεκόρ από το πετρέλαιο, αυξάνοντας κατά 66% τις δαπάνες τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, για να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα