PwC: Eκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2006 16:05

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται να παρουσιάσει κάποια επιβράδυνση σε σχέση με τους υψηλούς ρυθμούς που είχαν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διεθνούς εταιρίες συμβούλων PricewaterhouseCoopers.

Ωστόσο, φαίνεται ότι θα διατηρηθεί πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Αναμένεται επίσης ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κυμανθεί περίπου στο 3,25% κατά το 2006 και στο 3% το 2007, καθώς η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει αυστηρότερη, σε σύγκριση με το μέσο όρο ανάπτυξης στην ευρωζώνη που προβλέπεται να είναι 2% το 2006 και 1,75% το 2007.

Οι επενδύσεις αναμένεται να ανακάμψουν ως συνέπεια των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη φορολογία εταιρειών και την παροχή κινήτρων σε συνδυασμό με μια αναμενόμενη αύξηση των δημόσιων δαπανών για τις υποδομές.

Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτικές δαπάνες που υποστηρίχθηκαν από την ανοδική πιστωτική ανάπτυξη, αναμένεται να ελαττωθούν λόγω της τιμής του πετρελαίου που σημειώνει συνεχή άνοδο.

Επιπλέον, εκφράζονται ανησυχίες δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα, πως τυχόν υψηλές αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να προκαλέσουν καίρια επιδείνωση στην πιστωτική ποιότητα και να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη των καταναλωτικών δαπανών.

Τέλος, αναμένεται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί περαιτέρω το 2006 με αποτέλεσμα η Ελλάδα να επιτύχει σύγκλιση με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η θετική αυτή αναπροσαρμογή θα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής δαπανών. Ωστόσο, καθώς ένα μέρος της μείωσης θα οφείλεται σε προσωρινά μέτρα, οι οικονομολόγοι της PwC εκτιμούν πως το 2007 θα σημειωθεί και πάλι αύξηση του ελλείμματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα