WindEurope: 500 GW αιολικής ενέργειας διαθέσιμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 19:42
UPD:19:44
REUTERS/JEAN-PAUL PELISSIER

Η δυναμική της αιολικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι τρόποι ανάπτυξής της τέθηκαν επί τάπητος στην σύνοδο για τη διασυνδεσιμότητα στην Ανατολική Ευρώπη (CESEC) στη Σόφια, από την WindEurope, τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της WindEurope, Ζιλ Ντίκσον, στην περιοχή είναι διαθέσιμη ένα τεράστιο δυναμικό 500 GW αιολικής ενέργειας, ενώ ο επικεφαλής του Συνδέσμου έδωσε, παράλληλα, τέσσερις συστάσεις για να «ξεκλειδωθεί» αυτή η πηγή.

  1. Αν και ο τομέας αιολικής ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή για την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, τα έργα αυτά είναι ευαίσθητα στην οικονομική αβεβαιότητα. «Μια σειρά από απότομες αλλαγές στην περιοχή, από το 2013, έχει οδηγήσει σε πρόσθετα ασφάλιστρα κινδύνου για τα έργα. Είναι 12% στην Κροατία, σε σύγκριση με ένα ποσοστό μόλις 3,5% -4,5% στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές στην περιοχή πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τις ίδιες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ντίκσον.
  2. Προκειμένου να μειωθεί το κόστος των έργων στην περιοχή, η WindEurope παρότρυνε τις κυβερνήσεις να υποβάλουν λεπτομερώς τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα πολύ πριν από το τέλος του 2019. Τα σχέδια θα πρέπει να καλύπτουν την ανάπτυξη κοινών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και μακροπρόθεσμων στρατηγικών απαλλαγής από τον άνθρακα.
  3. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι καταναλωτές επωφελούνται ήδη από συμφωνίες πώλησης ανανεώσιμης ενέργειας σε εταιρικούς πελάτες. Επιτρέπουν σε μεγάλους καταναλωτές ενέργειας - π.χ. στην πληροφορική - να εξασφαλίζουν αιολική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Το 2017, σχεδόν 1,1 GW ΑΠΕ συνάπτονταν με εταιρικούς αγοραστές, αλλά οι συμφωνίες είναι επί του παρόντος συγκεντρωμένες στη Βόρεια Ευρώπη.
  4. Για να μπορέσουν οι καταναλωτές να επωφεληθούν πλήρως από την αιολική ενέργεια, οι πάροχοι ηλεκτρισμού και τα δίκτυα πρέπει να μετασχηματιστούν για να μπορούν να χρησιμοποιούν αιολική ενέργεια και άλλες ΑΠΕ.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα