Αγορές: Οι νικητές και οι ηττημένοι του πρώτου εξαμήνου

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 18:07
UPD:18:08
REUTERS/KACPER PEMPEL

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Χρονιά αναταραχής και έντονων διακυμάνσεων αποδεικνύεται μέχρι στιγμής το 2018 για τις αγορές. Οι επενδυτές, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν γυρίσει την πλάτη στο γεωπολιτικό ρίσκο τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δείχνουν να τρομάζουν ανά καιρούς από συγκρούσεις και ανατροπές σε πολλαπλά μέτωπα. Κύριος παράγοντας ανησυχίας είναι ο εμπορικός πόλεμος, αλλά και μία γενικότερη αίσθηση ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης αδυνατούν να ακολουθήσουν κοινό βηματισμό απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, την ώρα που αναδυόμενες δυνάμεις και ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων ενισχύουν τη φωνή τους. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας και των μεγάλων προκλήσεων, το ράλι διαρκείας στις αγορές μετοχών έχει ανακοπεί- όχι όμως για όλους. Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν οι τεχνολογικές μετοχές, που εξασφαλίζουν ανθηρά κέρδη, αν και αυτό ακριβώς το στοιχείο αποτελεί για μερίδα αναλυτών ένδειξη νέας «φούσκας». Ορισμένοι μιλούν για επανάληψη του 2000, αλλά δεν συμφωνούν όλοι με το αρνητικό αυτό σενάριο.  Οι γεωπολιτικές εντάσεις ευνοούν και το πετρέλαιο, που αναδεικνύεται στον μεγάλο κερδισμένο της αγοράς, ενώ στο στρατόπεδο των νικητών βρίσκεται και το δολάριο. Ευρώ και γερμανικές μετοχές χάνουν έδαφος, ενώ απώλειες εμφανίζει και ο χρυσός, καθώς φαίνεται να έχει χάσει την ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο. 

Στο μέτωπο των μετοχών η εικόνα της Wall Street είναι ενδεικτική μιας κούρσας απο την οποία επωφελούνται μόνο οι τεχνολογικές μετοχές, την ώρα που όλοι οι άλλοι δέχονται πιέσεις. Ο Nasdaq έχει ενισχυθεί 9,5% από τις αρχές του έτους, την ώρα που ο S&P 500 παρουσιάζει κέρδη μόλις 2,3%, ενώ ο Dow είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία τερμάτισε στο τέλος του 2017. 

Στην Ευρώπη ενώ βρετανικές και γαλλικές μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, ο DAX καταγράφει πτώση 4,5% από τις αρχές του έτους. Στους ηττημένους και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει απώλειες 6,8% φέτος- την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. 

Στην αγορά εμπορευμάτων αδιαμφισβήτος βασιλιάς το πετρέλαιο. Το αμερικανικό αργό, έχοντας ενισχυθεί 9,2% σε ένα απροσδόκητο ράλι τον τελευταίο μήνα και 13% στο δεύτερο τρίμηνο, εμφανίζει κέρδη 21% συνολικά από τις αρχές του έτους. Ο απολογισμός για το Brend είναι άνοδος 12% στο δεύτερο τρίμηνο και συνολικά 17% στο πρώτο εξάμηνο.  Στον αντίποδα ο χρυσός έχει δει την τιμή του να υποχωρεί 4,5% φέτος. 

Στην αγορά συναλλάγματος τουρκική λίρα και πέσο Αργεντινής είναι οι μεγάλοι χαμένοι, με απώλειες της τάξης του 20% φέτος, παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών τους. Σε τροχιά υποτίμησης, αλλά μάλλον καλοδεχούμενης, και το ευρώ, που έχει υποχωρήσει 3,5% έναντι του δολαρίου στο εξάμηνο. Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει κέρδη της τάξης του 3% με 4% έναντι όλων των μεγάλων ανταγωνιστών του. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα