Β. Ράπανος στη Γ.Σ. Alpha Bank: Να βρεθεί τρόπος να μειωθούν τα πλεονάσματα

Δ. Ματζούνης: Μίλησε ανοιχτά για τις υποθέσεις των διώξεων των στελεχών
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 12:13
UPD:12:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Στον μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες στάθηκε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος κατά τη Γενική Συνέλευση της τράπεζας και κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εταίρους να συμφωνήσουν με ποιον τρόπο θα μειωθούν τα υψηλότατα πλεονάσματα.

Ο κ. Ράπανος είπε για το τραπεζικό σύστημα πως πρόκληση παραμένει η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο μίλησε για ομαλοποίηση των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα.

Η οικονομία όπως είπε διέρχεται μία νέα περίοδο προκλήσεων και ευκαιριών.

Μίλησε τέλος για τις αλλαγές που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση της Alpha Bank

Όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας, ανέφερε ότι έχουν γίνει αλλαγές σημαντικές, οι οποίες βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα ήταν η ομιλία του κ. Δημήτρη Ματζούνη, διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για τις ποινικές διώξεις των στελεχών που υπέγραψαν αναδιαρθρώσεις δανείων.

Ο κ. Ματζούνης μίλησε για την περίπτωση της Πήγασος που, όπως σημείωσε, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε πει το «καλώς έχειν» και το σύννομο των όσων έγιναν. Αναφέρθηκε επίσης στα δάνεια του Σταύρου Ψυχάρη τα οποία όπως είπε ήταν καλυμμένα κατά 160%, ενώ επίσης η ΤτΕ είχε μιλήσει για μη παρέκκλιση σε ό,τι αφορά τη ρευστοποίηση των εγγυήσεων το 2010 αλλά και την αναδιάρθρωση των δανείων το 2012.

Τέλος αναφέρθηκε στα στελέχη που το 2008 είχαν ενημερώσει το δ.σ. της τράπεζας πως θέλουν να πουλήσουν μετοχές Alpha για να τακτοποιήσουν δανειακές υποχρεώσεις. Η τράπεζα έκανε σύσταση να κρατήσουν τις μετοχές λόγω της υψηλής τους θέση. Όταν όμως οι τιμές υποχώρησαν η τράπεζα αποπλήρωσε τη ζημία που προέκυψε, από τότε που δήλωσαν πως θέλουν να πουλήσουν μετοχές μέχρι τη στιγμή που έπεσαν οι τιμές, καθώς η ίδια κατά κάποιο τρόπο είχε απαγορεύσει την πώληση. Πρόκειται για υποθέσεις που τηρήθηκαν οι κανόνες της τραπεζικής δεοντολογίας, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαδοχής ο κ. Ματζούνης είπε πως  «η απόφαση είναι δύσκολη, η διαδοχή είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση». Τόνισε ακόμη πως το θέμα πρέπει να εξεταστεί με σύνεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα