Γκαργκάνας: Δεν είμαι σαδιστής για να θέλω να βλέπω ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2006 19:20

Την πικρία του για την διαστρέβλωση, όπως είπε, των λόγων του http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/04/1209963.htm από μερίδα του ελληνικού Τύπου εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας σε γεύμα που παρέθεσε σε Ελληνες δημοσιογράφους, μία μέρα πριν την ανακοίνωση της επιτοκιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα. Είπα όμως ότι για τον υψηλό πληθωρισμό και την κερδοσκοπία δεν ευθύνεται η εισαγωγή του ευρώ αλλά το γεγονός ότι οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά», ανέφερε ο κ. Γκαργκάνας

Αναφορικά με την αποστροφή της προχθεσινής ομιλίας του για τον κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων όπως «η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, η οποία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Βραζιλία, οι οποίες παράγουν το ίδιο προϊόν στο 1% του κόστους που παράγεται στην Ελλάδα», ο κ. Γκαργκάνας επισήμανε: «Δεν είμαι σαδιστής για να θέλω να βλέπω ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους. Χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα για να εξηγήσω ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί σε τομείς της οικονομίας που προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Για τους υπολοίπους κλάδους πιστεύω όπως έχει ήδη πει και ο Σουηδός Υπουργός Οικονομίας ότι πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους σε φθίνοντες κλάδους».

Ο διοικητής της ΤτΕ κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών και τάχθηκε υπέρ της προώθησης της ενιαίας αγοράς τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και του ανοίγματος της ελληνικής αγοράς σε ξένους τραπεζικούς ομίλους.

Αναφορικά με την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, ο κ.Γκαργκάνας είπε ότι προωθείται από τα αρμόδια υπουργεία η δημιουργία ενός νέου Εποπτικού Οργάνου που θα συντονίζει τις τρεις Ανεξάρτητες Αρχές που σχετίζονται με την εποπτεία του. «Ιστορικά, ποτέ άλλοτε το τραπεζικό σύστημα δεν είχε τόσο υψηλό ποσοστό επάρκειας κεφαλαίων και τόσο χαμηλό ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση» ανέφερε ο κ. Γκαργκάνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα