Ινδονησία: Μείωση των επιτοκίων για αναζωογόνηση της κατανάλωσης

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 09:56

ΣΤΗ μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, με στόχο την αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών στη μεγαλύτερη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.

Σήμερα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, μείωσε τα επιτόκια στο 12,25%, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο, για τρίτο μήνα σε σύνολο τεσσάρων μηνών. Εννέα από τους 15 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την κίνηση.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού ενδέχεται να ενθαρρύνει του Ινδονήσιους να δαπανήσουν περισσότερα, τονώνοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, για την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι θα συρρικνωθεί για πρώτη φορά από το 2001, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, δρόμους και λιμάνια. Τα ακριβότερα καύσιμα και τα επιτόκια, που είναι τα υψηλότερα μεταξύ των 14 ασιατικών χωρών που παρακολουθεί το Bloomberg, περιόρισαν τις δαπάνες των καταναλωτών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 15,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την άνοδό τους κατά 15,6% τον Μάϊο. Η ρουπία, η οποία υποχώρησε 5,6% το δίμηνο έως τον Ιούνιο, έχει ισχυροποιηθεί από τις 29 Ιουνίου, που η Federal Reserve των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 5,25%.

Η άνοδος 2,3% της ρουπίας από τις 29/6 ενδέχεται να βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού με την αύξηση των εισαγωγών μερών αυτοκινήτων και τα φθηνότερα καύσιμα, επιτρέποντας στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα