Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Να διατεθεί σημαντικό ποσοστό του ΕΦΚΑ στην Attica Bank σε στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές προσδοκά η διοίκηση της τράπεζας.
Ο Πρόεδρος της Attica Bank, κ. Π. Ρουμελιώτης, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γ.Σ. της τράπεζας, αναφέρθηκε με διεξοδικό τρόπο στην κατάσταση του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ίδιας της τράπεζας.
Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος της Attica Bank ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η επιβολή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίποινα από την ΕΕ οδηγούν σε έξαρση των οικονομικών ανταγωνισμών, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε ότι οι κυριότεροι παράγοντες που στήριξαν την εγχώρια ζήτηση το 2017 στην ΕΕ ήταν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η βελτίωση της αγοράς εργασίας, οι οποίες θα συνεχίσουν την ευνοϊκή τους επίδραση και το 2018.
Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ιδιαίτερα ότι το 2018 αποτελεί το έτος εξόδου από την οικονομική κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη για τη χώρα, σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον για την παγκόσμια αγορά και την ευρωζώνη.
Επιπλέον, σημείωσε ότι το οικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες βελτιώνεται σημαντικά και σταθερά, ενώ η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup για το ελληνικό χρέος και η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Moody΄s και την S&P επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές για τη χώρα και την τραπεζική βιομηχανία.
Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Ρουμελιώτης υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 40 δισ. έως το 2019 και η πρόσφατη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, με την συνεπαγόμενη καλύτερη πρόσβαση στις χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές, αναμένεται να δημιουργήσουν και να απελευθερώσουν ρευστότητα και κεφάλαια στις τράπεζες, ώστε αυτές να αυξήσουν την προσφορά νέων χορηγήσεων.
Στη συνέχεια ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε στην πορεία της Attica Bank, η οποία υποστηρίζει ενεργά την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εργάζεται εντατικά για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και για την δημιουργία των προϋποθέσεων ενίσχυσης της θέσης της στην τραπεζική αγορά.
Σε σχέση με την μετοχική σύνθεση της τράπεζας και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συμβεί, ο κ. Ρουμελιώτης γνωστοποίησε ότι ο ΕΦΚΑ θα εκπροσωπείται μελλοντικά με ποσοστό χαμηλότερο ή ίσο του 33%, ο διαχρονικά στρατηγικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΜΕΔΕ, με 32% περίπου, ενώ το ΤΧΣ θα εκπροσωπείται με ποσοστό κοντά στο 12%, προερχόμενο από τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης, η διοίκηση της τράπεζας προσδοκά, αναμένει και θα βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό μεσοβραχυπρόθεσμα, να επιτευχθεί η διάθεση σημαντικού ποσοστού του ΕΦΚΑ σε στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές.
Για το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ο κ. Ρουμελιώτης επισημοποίησε ότι η τράπεζα έχει ήδη δεχθεί δύο προσφορές από διεθνείς οίκους για τη δεύτερη εντός του 2018 τιτλοποίηση και πώληση ενυπόθηκων δανείων, ενώ για τις προνομιούχες μετοχές ανέφερε ότι θα μετατραπούν σε ομόλογα tier2 ύψους 100,2 εκ. ευρώ.
Τέλος, ο πρόεδρος της Attica Bank κατέγραψε ως σημαντικό στόχο την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, με υγιή και επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα, με γνώμονα πάντα τη μεγιστοποίηση της αξίας της τράπεζας, τόσο για τους μετόχους της όσο και για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους πελάτες της.
Στη σημαντική βελτίωση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης.
«Η Τράπεζα πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται πλέον σε 45% (ή 37% εάν ληφθούν υπόψη και τα εκτός ισολογισμού ανοίγματα) έναντι στόχου 35% για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος το 2019 αλλά παράλληλα και να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της κατά 70 εκατ. ευρώ» τόνισε.
Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και η πρόοδος στην εφαρμογή του τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής συνέβαλε στην εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην βελτίωση των μεγεθών του χρηματοπιστωτικού συστήματος με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας της πραγματικής οικονομίας όπως ανέφερε ο κ. Πανταλάκης.