Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2001 20:23

Με κέρδη έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τους κυριότερους δείκτες στην Ευρώπη. Στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων, ωστόσο, επικράτησαν πτωτικές τάσεις λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά από μία σειρά προειδοποιήσεων από αμερικανικές εταιρείες, όπως Dell, Palm και Agilent Technologies σχετικά με τη μελλοντική τους κερδοφορία.

Στη συνέχεια, το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε τίτλους πετρελαϊκών εταιρειών εξαιτίας της σημαντικής ανόδου των τιμών των καυσίμων στις διεθνείς αγορές αλλά και τα θετικών νέων από διάφορες εταιρείες του χώρου, όπως της γερμανικής Eon και της γαλλικής TotalFinaElf.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.915 μονάδες με κέρδη 0,18%. Η μετοχή της International Power έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 5%, ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές των πετρελαϊκών Shell Transport & Trading Co PLC (Reg) και BP Amoco. Η μετοχή της μεταλλευτικής εταιρείας Biliton υποχώρησε κατά 1,05%. Σήμερα, οι μέτοχοι του αυστραλιανού κολοσσού παραγωγής πρώτων υλών, BHP Ltd., ενέκριναν τη συγχώνευση ύψους 35 δισ. δολ. με τη βρετανική εταιρεία. Η μετοχή της Angloamerican έκλεισε με απώλειες 5% μετά την είδηση ότι η προσφορά ύψους 17,6 δισ. δολ. της κοινοπραξίας Anglo American-Oπενxάιμερ για την εξαγορά του ομίλου De Beers έγινε αποδεκτή από τους μετόχους του τελευταίου.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,82% και έφθασε τις 5.638,24 μονάδες. Η μετοχή της πετρελαϊκής εταιρείας TotalFinaElf ενισχύθηκε κατά 3,08% μετά τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και την αναβάθμισή της από την Credit Suisse First Boston και τη Morgan Stanley. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 7,64% μετά από σημερινά δημοσιεύματα που τη θέλουν να σχεδιάζει την εξαγορά της αμερικανικής Lucent Technologies.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο δείκτης Χetra DAX ενισχύεται κατά 0,27% διαμορφούμενος στις 6.190,32 μονάδες. Η μετοχή της ενεργειακής Eon σημειώνει άνοδο 2,33% στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών φθάνοντας τα 949 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 4,5%, καταγράφει και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ΒΜW. Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε, ότι τα κέρδη της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα προέβη σε αισιόδοξες προβλέψεις για το 2001. Οι μετοχές των εταιρειών Epcos και Siemens, οι οποίες κατέγραφαν απώλειες από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, αυτή την ώρα ενισχύονται κατά 2,83% και 1,03% αντιστοίχως.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX με σημαντική άνοδο 1,33% έκλεισε πάνω από τις 600 μονάδες – για πρώτη φορά μετά τις 6 Μαρτίου - με πρωταγωνιστή της ανόδου τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Οι μετοχές των εταιρειών Philips και ASM Lithography έκλεισαν με κέρδη 4,7% και 3,1% αντιστοίχως, ενώ ανάλογα κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της πετρελαϊκής εταιρείας Royal Dutsch Shell.

Στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex 35 έκλεισε στις 9.728,4 μονάδες (0,69%), στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ 30 στις 39.808 μονάδες (0,28%), στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL 20 στις 2.794,05 (0,66%) και, τέλος, στη Ζυρίχη, ο δείκτης SMI στις 7.658,2 μονάδες (0,24%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα