Κερέ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για το χρέος

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 00:23
UPD:08:41
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς η χώρα μπορεί πλέον να ελευθερωθεί από την ευρωπαϊκή εποπτεία» τόνισε, σε συνέντευξή του στη «Le Figaro», αναφερόμενος στο πρόσφατο Eurogroup.

Και συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο: «Οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, απέδωσαν καρπούς. Για όσους έχουν αμφιβολίες γι’ αυτή την αλληλεγγύη, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ευρώπη χορήγησε στην Ελλάδα χρηματοδότηση, ύψους 245 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Αφού έπλεξε το εγκώμιο του κ. Τσακαλώτου, τον οποίο «θαυμάζει ιδιαίτερα για την αποφασιστικότητα και το κουράγιο του», ο Κερέ διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα θα πάρει μια σαφή ώθηση από την ελάφρυνση του χρέους».

Τόνισε δε, ότι η ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρα υπέρ αυτής της ελάφρυνσης, ενώ εξήγησε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, καθώς οι αγορές είναι ένα δύσκολος κριτής.

Σχετικά με την ελληνική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης κατέστησε σαφές ότι «ήταν αναγκαίο να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες, επειδή η Ελλάδα ξεκάθαρα ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της». «Το λάθος, κατά την άποψή μου, ήταν ότι η μείωση αποδείχθηκε πολύ δραστική, γεγονός που επιδείνωσε την ύφεση» έσπευσε να προσθέσει.

«Θα έπρεπε να ήμασταν περισσότερο ρεαλιστικοί αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να είχαμε επιμείνει στην ανταγωνιστικότητα από την αρχή, αντί να αφήσουμε τους φορολογούμενους και τους εργαζομένους να επιβαρυνθούν με το λογαριασμό της προσαρμογής» κατέληξε, σε αυτοκριτικό ύφος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα