Ν. Κορέα: Αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2006 09:00

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε σήμερα τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός που επιταχύνεται, ενδέχεται να σηματοδοτήσει φέτος την περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

Το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Korea, αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στο 4,25%, μετά την αύξηση ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας στις 8 Ιουνίου, ωθώντας τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές και το νόμισμα της Ν. Κορέας, καθώς προβλέπεται ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, η οποία αναπτύχθηκε επί 12 συνεχόμενα τρίμηνα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές και οι δαπάνες των καταναλωτών. Δώδεκα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο και πέντε προέβλεπαν αύξηση το συντομότερο τον επόμενο μήνα.

Η Bank of Korea, η οποία έχει αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο, ακολουθεί τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης και αυξάνει τα επιτόκια φέτος, προκειμένου να αποφύγει την τροφοδότηση του πληθωρισμού, αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Η Federal Reserve των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για 17η φορά στο 5,25% αυτήν την εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αύξησε τα επιτόκια στο 2,75% τον Ιούνιο.

Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Σεούλ σημείωσε άνοδο 1%, φθάνοντας στις 1.276,55 μονάδες στις 12:55 μ.μ. τοπική ώρα. Το τετραήμερο που έληξε στις 6 Ιουλίου, ο δείκτης σημείωσε απώλειες 6% τις μεγαλύτερες από τον Οκτώβριο.

Το ουόν αναρριχήθηκε 0,4%, φθάνοντας στα 946,10 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, ενώ η απόδοση των ομολόγων τριετούς διάρκειας, παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,85%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και το πετρέλαιο, σημείωσε άνοδο 2,2% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερη του στόχου της Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό από 2,5% έως 3,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα