Σκληρή απάντηση Καλλιτσάντση στην πλευρά Μπόμπολα

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 16:18
UPD:16:19

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Για παραπλανητικές αναφορές και χρήση μη ελεγμένων προσαρμοσμένων οικονομικών μεγεθών, κατηγορεί την πλευρά των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα ο Αναστάσιος Καλλιτσαντσης με ανοιχτή επιστολή του προς τους μετόχους ελάχιστες μέρες πριν την τακτική γενική συνέλευση (ερχόμενη Παρασκευή) της Ελλάκτωρ όπου έχει τεθεί θέμα αλλαγών στη διοίκηση του ομίλου.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι στη γενική συνέλευση ο κ. Μπόμπολας είναι πιθανό να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης για τις αλλαγές στη διοίκηση επικαλούμενος την ανάγκη να ενημερωθούν οι μέτοχοι για τις απόψεις των δύο πλευρών.

Στην ανοιχτή επιστολή του προς τους μετόχους πριν λίγη ώρα ο Αναστάσιος Καλλιτσαντσης απαντά στους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποίησαν την πρότασή τους για την αναδιοργάνωση της Ελλάκτωρ, με σχετική ανάρτησή τους στην επίσημη ιστοσελίδα του ομίλου.

Κατά τη γνώμη του κ. Καλλιτσάντση, η χρήση των πόρων του ομίλου από τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα για να παρουσιάσουν προσωπικές απόψεις τους είναι απαράδεκτη. Ιδιαίτερα καθώς οι κατά τη γνώμη του κ. Καλλιτσάντση παραπλανητικές οικονομικές πληροφορίες μπορεί να βλάψουν τον όμιλο, να δημιουργήσουν σύγχυση και να αποδειχτούν πιθανώς μη συμβατές με το ρυθμιστικό πλαίσιο υποχρεώσεων του ομίλου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Καλλιτσάντση, ο οποίος μαζί με τον Δημήτριο Καλλιτσάντση έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις διοίκησης του ομίλου, αλλά έχουν παραμείνει μέλη του διοικητικού συμβουλίου:

  •  «Στη σελίδα 21, του εγγράφου, (αναφέρεται στην παρουσίαση πρόταση των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα «Παρουσίαση προς τους Μετόχους. Αναδιοργάνωση Ομίλου – Ενημέρωση» που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελλάκτωρ) και κατ’ απόκλιση από την κρατούσα πρακτική της παρουσίασης του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους σε ενοποιημένη μορφή για τον όμιλο ΑΚΤΩΡ, ως άλλωστε συνήθως ακολουθείται στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ΑΚΤΩΡ, παρουσιάζονται μη δημοσιευμένα, μη ελεγμένα και αναπροσαρμοσμένα στοιχεία για το περιθώριο λειτουργικού κέρδους του ομίλου, και του κλάδου κατασκευής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξαιρουμένης της Μέσης Ανατολής, με συνέπεια να εμφανίζονται τελικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελλάκτωρ οικονομικά στοιχεία που αποκλίνουν ουσιωδώς από τα αντίστοιχα δεδομένα των επίσημων οικονομικών καταστάσεων  του ομίλου ΑΚΤΩΡ.

Συγκεκριμένα, στη διαφάνεια 21, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους του Ομίλου ΑΚΤΩΡ εμφανίζεται το 2017 ως 1,4%. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις επίσημες Δημοσιευμένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου ΑΚΤΩΡ τις οποίες παραθέτει, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους το 2017 ήταν 0,4%.

  • Στη σελίδα 12 του εγγράφου, η Απόδοση Απασχολουμένων Κεφαλαίων της Κατασκευής εμφανίζεται το 2017 ως 6,7%. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις Δημοσιευμένες Οικονομικές Καταστάσεις του ομίλου ΑΚΤΩΡ για το 2017, ο δείκτης της Απόδοσης Απασχολουμένων Κεφαλαίων της Κατασκευής βρίσκεται στο -6%.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Καλλιτσαντση το μήνυμα που εστάλη την Παρασκευή από τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα αποτελεί «πράξη είναι εξόχως προβληματική για τους εξής (μεταξύ άλλων) λόγους»: «Το συνημμένο στο ανωτέρω μήνυμα αρχείο, παρότι ονομάζεται «Δελτίο Τύπου», αποφεύγει να χρησιμοποιήσει το λογότυπο του ομίλου Ελλάκτωρ, υποδηλώνοντας έτσι την επίσημη, εταιρική, προέλευσή του, ούτε ακολουθεί την παγία δομή και μορφή των Δελτίων Τύπου του ομίλου. Το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου δεν κοινοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Χ.Α. ή της Ελλάκτωρ, ως προβλέπεται σε περιπτώσεις ανακοινώσεων και Δελτίων Τύπου εισηγμένων εταιρειών».

Σημειώνεται ακόμη ότι το επίμαχο Δελτίο Τύπου «παραπέμπει σε μη δημοσιευμένα, μη ελεγμένα και διαφοροποιημένα σε σχέση με τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις στοιχεία, απευθύνοντας παράλληλα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος μετόχων και μελών του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ».

Όπως επισημαίνει ο κ. Καλλιτσάντσης «η χρήση των πόρων του ομίλου από τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους είναι απαράδεκτη. Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι κατά τη γνώμη μου παραπλανητικές οικονομικές πληροφορίες μπορεί να βλάψουν τον όμιλο, να δημιουργήσουν σύγχυση και να αποδειχτούν πιθανώς μη συμβατές με το ρυθμιστικό πλαίσιο υποχρεώσεων του. Επίσης πιστεύω πως είναι απαράδεκτο να παρουσιάζεται ως έγγραφο του ομίλου μία προσωπική επίθεση σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του». Και η επιστολή καταλήγει ως εξής:

«Ελπίζω πως αυτή η επιστολή (εννοεί της αντιτιθέμενης πλευράς) επιβεβαιώνει την άποψη ότι το παρόν επίπεδο διακυβέρνησης στον όμιλο είναι μη αποδεκτό. Αυτό πρέπει να αλλάξει, όπως αλλαγή απαιτείται και σε λειτουργικό επίπεδο σύμφωνα με τις προτάσεις που εμπεριέχονται στην παρουσίαση CHANGE4ELLAKTOR. Σας καλώ να υποστηρίξετε αυτήν την προσπάθεια με τη ψήφο σας στην ετήσια γενική συνέλευση την προσεχή Παρασκευή».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα