Αγορές: Βαθύ κόκκινο στην Ευρώπη, κόντρα στο ρεύμα το Χ.Α.

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 15:08
UPD:15:09
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι αγορές μετοχών είναι αναμφίβολα μεταξύ των πρώτων μεγάλων θυμάτων του εμπορικού πολέμου, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. To δεύτερο θα μπορούσε να είναι το ευρώ, αν και αυτό θα ήταν μάλλον καλοδεχούμενη εξέλιξη σε μία περίοδο κατά την οποία οι εξαγωγές δέχονται πιέσεις και η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα. 

Το τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα βάζει στο στόχαστρο τις βιομηχανίες αυτοκινήτου. Ωστόσο αλώβητοι δεν μένουν και άλλοι μεγάλοι κλάδοι της αγοράς μετοχών, όπως εκείνοι των τραπεζών και των πρώτων υλών. Τα ταμπλό ανά τη γηραιά ήπειρο δείχνουν έτσι και σήμερα βαθύ κόκκινο. Kόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκεται πάντως το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη και στο θετικό σήμα, που έστειλε στην αγορά η Moody's. 

Έτσι την ώρα που ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. ενισχύεται 0,7% στις 761 μονάδες (αν και με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται στα 17 εκατ. ευρώ), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 1,15% στις 380,75 μονάδες. Απώλειες 1,6% παρουσιάζει ο κλάδος αυτοκινήτου στον πανευρωπαϊκό δείκτη. Πρόκειται για την έβδομη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τον κλάδο διεθνώς. Με πτώση μεγαλύτερη του 1% ακολουθούν οι τράπεζες, ενώ σε χαμηλά επτά εβδομάδων υποχωρεί και ο κλάδος πρώτων υλών, που φιλοξενεί τις μεγάλες μεταλλευτικές βιομηχανίες.  

Ανά την ήπειρο, ο DAX στη Φραγκφούρτη και ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρούν 1,3% έκαστος, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να λειτουργούν ως «βαρίδι», ενώ πιο μικρές (0,8%) είναι οι απώλειες για τον CAC 40 στο Παρίσι. Εκτός Ευρωζώνης, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,3% με τις μεταλλευτικές, τις ενεργειακές και τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ανακάμπτει σήμερα περίπου 0,2%, ύστερα από μεγάλες πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στα 1,1680 δολάρια ανά ευρώ. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα θα μπορούσε να βρεθεί εκ νέου σε τροχιά υποτίμησης. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα