EKT: Πότε θα έρθουν οι επόμενες μεγάλες αποφάσεις

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 13:41
UPD:13:42
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Η απειλή του εμπορικόυ πολέμου, το ακριβό πετρέλαιο, οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. για το προσφυγικό, αλλά και το Brexit, ρίχνουν τη σκιά τους στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αν και δεν προβλέπεται να ανατρέψουν τα σχέδια της ΕΚΤ για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω τα σχέδια για αυξήσεις επιτοκίων. 

Σε δημοσκόπηση του Reuters το σύνολο των 58 οικονομολόγων, που συμμετείχαν, χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά χαμηλές» τις πιθανότητες για διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2019. Ωστόσο βλέπουν επιβράδυνση της οικονομίας και πληθωρισμό στο 1,6% για φέτος και το 2019.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Βίτας Βασιλιάουσκας, εκφράζει την εκτίμηση ότι η συζήτηση για τα επιτόκια δεν θα αρχίσει πριν από τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη αύξηση θα μπορούσε να έρθει ακόμη πιο αργά. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίασή της είχε δεσμευθεί να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως και το καλοκαίρι του 2019. Το εάν θα τα αυξήσει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα της επόμενης χρονιάς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της διαμάχης της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της κοινότητας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα