Market Beat: Με αύξηση του χάους διεθνώς, στην εβδομάδα αφομοίωσης του Eurogroup

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 08:58
UPD:08:59
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, υπογραμμίζει την επιφύλαξη των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, μετά την επαύξηση των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ρευστοποιήσεις σήμερα στην Ασία πυροδότησε άρθρο από την Wall Street Journal ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ σκοπεύει να εμποδίσει πολλές κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν σε εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ αλλά επίσης να εμποδίσει πρόσθετες εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα.

"Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε ασαφής αισιοδοξία ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Αλλά τώρα μοιάζει, εάν οι Η.Π.Α. δεν καταθέσουν τα όπλα τους, πως τα πράγματα θα γίνουν πιο χαοτικά ", δήλωσε σήμερα ο Hirokazu Kabeya, της Daiwa Securities.

Καθώς η απειλή ενός πλήρους εμπορικού πολέμου γίνεται όλο και πιο πραγματική, ο δείκτης μετοχών της MSCI σε ολόκληρο τον πλανήτη ο ΜΙWD00000PUS έχει πέσει σε πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας, όταν μειώθηκε κατά -1%, το μεγαλύτερο ποσοστό για εβδομάδα σε τρεις μήνες.

Ξεκινά μια εβδομάδα που η διάθεση για ρίσκο διαμορφώνεται από πολλές παραμέτρους, έχοντας τους επενδυτές με πικράδα στη γεύση, μετά το επίμονο ξεπούλημα μετοχών, τη μέρα που ο ΓΔ χτύπησε τιμές πάνω από τις 792 μονάδες για να κλείσει 21,2 μονάδες χαμηλότερα. Δικαιολογημένα αρκετοί εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι 790 μονάδες έγιναν σκληρή οροφή για το μέσο όρο της αγοράς. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναφοράς, με βάση τα δεδομένα από το Bloomberg, ενώ έκλεισαν την Πέμπτη στο 4,32%, την Παρασκευή έκλεισαν στο 4,15%. Όταν το εύρος διακύμανσης όρισε το χαμηλό στο 4,09% και το μέγιστο (4,29%) στο άνοιγμα. Το 4,15% ορίστηκε μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης και παρέμεινε  ως το τέλος. Συνεπώς οι επενδυτές του ΧΑ επηρεάστηκαν αρχικά θετικά, ως προς την ανάληψη ρίσκου, από το χάσμα και την πτωτική κλίση στις αποδόσεις του 10ετούς.  Το ίδιο προς την αντίθετη κατεύθυνση συνέβη, όταν η πορεία τους έγινε επίπεδη.

Ήταν σύνοδος με μια μόνο αλλαγή στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών, αλλά η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 10:40 ως το τέλος των δημοπρασιών. Το ταμπλό δήλωσε κάτι απλό. Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα γίνει με το πάτημα ενός μαγικού κουμπιού, που θα βρεθεί μπροστά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αφού πρώτα, στην τρίτη προσπάθεια για τη χώρα, πετύχει την έξοδο από το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο. Η ανάταξη θα πάρει χρόνια και οι αναβαθμίσεις στην κλίμακα των οίκων αξιολόγησης, ώστε να πιάσουμε τις υπόλοιπες χώρες με απρόσκοπτο δανεισμό, είναι περισσότερες από πέντε.

Η πικρή γεύση από την εξέλιξη της συνεδρίασης, όταν η αγορά «ήξερε» την απόφαση του Eurogroup, επηρέασε τις παρατηρήσεις των περισσότερων εγχώριων αναλυτών, που για τη συνέχεια δεν προβλέπουν άνοδο. Προσδοκούν συσσώρευση για τον ΓΔ μεταξύ των 750 και 790 μονάδων που αποδείχθηκαν τελευταία πως είναι σκληρή οροφή.

Ο μέσος όρος στη βδομάδα ανέβηκε 1%, αλλά ο 25άρης έμεινε αμετακίνητος. Με ισορροπία στα blue chip που τοποθετήθηκαν στα δυο άκρα της ζυγαριάς. Με απώλειες από -1,5% ως -5,8% βρέθηκαν οι ΕΕΕ -5,76%, ΜΥΤΙΛ -4,05%, ΟΠΑΠ -3,09%,  ΑΡΑΙΓ -2,92%, ΕΛΠΕ -2,68%, ΣΑΡ -2,40%, ΤΙΤΚ -2,00%, ΑΔΜΗΕ -1,88%, και ΜΠΕΛΑ -1,50%. Με κέρδη από +1,40% ως +10,5% κατέληξαν οι ΒΙΟ +10,49%, ΑΛΦΑ +9,29%, ΕΤΕ +4,56%, ΟΤΕ +4,36%, ΛΑΜΔΑ +4,30%, ΦΡΛΚ +3,86%, ΓΡΙΒ +3,61%, ΠΕΙΡ +3,61%, ΕΥΡΩΒ +2,59%, ΤΕΝΕΡΓ +2,55%, ΟΛΠ +2,30%, ΕΧΑΕ +1,39%. Με το σκορ για νικητές και ηττημένους στο 12-9, η στήλη δεν θα ενταχθεί στην ομάδα όσων προβλέπουν η καταλυτική είδηση, που θα ξυπνήσει τους αγοραίους, να έρχεται τον… Σεπτέμβριο.

Άλλωστε στο τέλος της βδομάδας έχουμε τέλος πρώτου εξάμηνου και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα χρειαστούν την βελτίωση της εικόνας τους. Μια προσεκτική μελέτη των μεταβολών έτους, άρα πρώτου εξαμήνου, μήνα και εβδομάδας στα blue chip αποκαλύπτει η «ωραιοποίηση» της κεφαλαιοποίησης έχει αρχίσει επιλεκτικά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Σπαζοκεφαλιάζουν τους επενδυτές οι δασμοί των ΗΠΑ και τα αντίποινα 

Οι πολυεπίπεδες εμπορικές αψιμαχίες με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, έχουν προκληθεί από τις πολιτικές προστατευτισμού της διακυβέρνησης Τραμπ. Άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής γραμμής, που ακόμα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, ο θόρυβος που έχει προσθέσει στα επενδυτικά μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη τη ροή των ειδήσεων, αρχίζει να μπερδεύει τους επενδυτές σημαντικά. Παράλληλα αρπάζουν την ευκαιρία αυτής της ταραχής οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως η κατάρρευση των χρηματιστηρίων είναι προ των πυλών και προβλέπουν ύφεση, που θα προκληθεί άλλη μια φορά από τις αγορές δανεισμού.

Ένας πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από την αδυναμία των δυο αντιμαχόμενων πλευρών να αποσυρθούν από τη σύγκρουση, από το φόβο μήπως θεωρηθούν αδύναμοι. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η βάση της παραγωγής εντάσεων αυτήν τη χρονιά και η συμπεριφορά των ΗΠΑ και της Κίνας, στην πρόσφατη αντιπαράθεση τους για το εμπόριο, μπορεί να δικαιολογείται έτσι.

Χρονολογώντας την ένταση

Ιανουάριος: Όλα ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στον κινεζικό χάλυβα. Στις 22 Ιανουαρίου, επέβαλαν δασμούς στα πλυντήρια ρούχων, τα οποία εισάγονται κυρίως από το Μεξικό, αλλά με ορισμένα τους εξαρτήματα να κατασκευάζονται στην Κίνα.

Φεβρουάριος: Στις 14 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στο χυτοσίδηρο από την Κίνα. Στις 27 Φεβρουαρίου, επέβαλαν δασμούς στο αλουμινόχαρτο από την Κίνα. Το κινεζικό υπουργείο εμπορίου διαμαρτυρήθηκε την επόμενη μέρα.

Μάρτιος: Στις 8 Μαρτίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν τιμολόγια για σφυρήλατα εξαρτήματα από χάλυβα που κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος Trump ενέκρινε αυστηρούς δασμούς για τον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο. Στις 20 Μαρτίου επιβλήθηκαν τιμολόγια στις φλάντζες από ανοξείδωτο χάλυβα από την Κίνα και την Ινδία. Στις 22 Μαρτίου, οι αρμόδιοι της διακυβέρνησης Τραμπ συνέστησαν δασμούς 25% για τα κινεζικά προϊόντα. Στις 23 Μαρτίου, οι ΗΠΑ υπέβαλαν καταγγελία κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Την ίδια μέρα, η Κίνα ανακοίνωσε δασμούς επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων, καρπών με κέλυφος, κρασιού και χοιρινού κρέατος) σε απάντηση των τελών των ΗΠΑ σε αλουμίνιο και χάλυβα.

Απρίλιος: Στις 3 Απριλίου, οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν κατάλογο κινεζικών αγαθών αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα υπόκεινται σε δασμούς. Η Κίνα απάντησε με τέλος, ύψους 25%, που επιβλήθηκε σε 106 προϊόντα των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας, των αυτοκινήτων, των χημικών και των αεροσκαφών). Στις 4 Απριλίου, η Κίνα υπέβαλε καταγγελία σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ στον ΠΟΕ. Στις 5 Απριλίου, ο Trump ανέθεσε στο αρμόδιο όργανο να «εξετάσει αν θα ήταν κατάλληλοι 100 δισεκατομμύρια πρόσθετοι δασμοί» και να προσδιορίσει ποια προϊόντα θα τους υποστούν, σαν απάντηση στα «άδικα αντίποινα» της Κίνας. Την επόμενη μέρα (στις 6 Απριλίου), το υπουργείο εμπορίου της Κίνας προειδοποίησε ότι το έθνος θα ανταπέδιδε τα ίσα, εάν εφαρμοζόταν η τελευταία απειλή των ΗΠΑ. Στις 10 Απριλίου ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε να ενθαρρύνει τις «κανονικές τεχνολογικές ανταλλαγές» και να «προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ξένων επιχειρήσεων». Την ίδια ημέρα, ο ΠΟΕ δημοσίευσε μια δήλωση από την Κίνα ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου παραβιάζουν τις συμφωνίες του ΠΟΕ. Κατά τα μέσα Απριλίου, η κινεζική κυβέρνηση υποσχέθηκε να τερματίσει την επιβολή ορίων αναφορικά με τα ποσοστά ιδιοκτησίας στους βιομηχανικούς τομείς για τα ηλεκτρικά οχήματα, τη ναυτιλία και την κατασκευή αεροσκαφών στην Κίνα. Ωστόσο, η παραχώρηση συνοδεύτηκε από δασμό 178% που επιβλήθηκε στις καλλιέργειες σόγιας στις ΗΠΑ.

Μάιος: Στο πλαίσιο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαΐου, οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Κίνα μια λίστα με τις εμπορικές απαιτήσεις τους, που είχε στόχο τη μείωση του διμερούς εμπορικού ελλείμματος κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια, με προθεσμία το 2020, σε σχέση με προηγούμενες απαιτήσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά για το επόμενο έτος. Στις 20 Μαΐου, ο ΥΠΟΙΚ Steven Mnuchin δήλωσε: «Θέτουμε τον εμπορικό πόλεμο σε αναμονή. Αυτή τη στιγμή, συμφωνήσαμε να θέσουμε τους δασμούς σε αναμονή». Στις 22 Μαΐου, η Κίνα μείωσε τους δασμούς εισαγωγής σε αυτοκίνητα από 25% σε 15% από την 1η Ιουλίου. Στις 29 Μαΐου, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει μέχρι τις 15 Ιουνίου έναν τελικό κατάλογο σε εισαγωγές 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, οι οποίες θα υπόκεινται σε 25% δασμούς που θα εφαρμοστούν «σύντομα στη συνέχεια». Τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να είναι το πρώτο μέρος από τις συνολικά 150 δις δολάρια κινεζικές εισαγωγές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τιμολόγια, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο καυτός Ιούνιος: Κατά τις συνομιλίες Σαββατοκύριακου στις αρχές Ιουνίου, η Κίνα πρότεινε να αγοράσει περίπου 70 δις δολάρια αμερικανικών αγροτικών, βιομηχανικών και ενεργειακών προϊόντων. Αυτό ήταν μικρότερο από το αίτημα των ΗΠΑ για ένα σχέδιο για τη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα κατά 200 δις δολάρια. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι η προσφορά θα είναι άκυρη εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με τους δασμούς, που θα προέκυπταν μετά τις 15 Ιουνίου. Οι συνομιλίες απέτυχαν. Στις 14 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Τρόμπ ενέκρινε τον  κατάλογο με κινεζικά αγαθά αξίας 50 δις που θα υποστούν δασμολόγηση. Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου και κάλυψε 1.102 κατηγορίες αγαθών, με στόχο να εμποδίσει τα στρατηγικά σχέδια των Κινέζων να κυριαρχήσουν στη βιομηχανία της νέας υψηλής τεχνολογίας.

Την ίδια ημέρα, το κρατικό συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις με τον ίδιο συντελεστή για αμερικανικά αγαθά ίδιας αξίας. Σε αντίποινα, η Κίνα επέκτεινε τον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων που θα υπόκεινται σε δασμούς από 106 σε 659 είδη αγαθών. Οι δασμοί για τα εμπορεύματα των ΗΠΑ προγραμματίζονται ώστε να ξεκινήσουν στις 6 Ιουλίου, την ίδια μέρα που θα τεθεί σε εφαρμογή ο πρώτος γύρος των αμερικανικών δασμών. Στις 18 Ιουνίου, ο Trump διέταξε την ταυτοποίηση ειδών από κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως τα εργαλεία για παιχνίδια και τα μπλουζάκια, για επιπρόσθετους δασμούς 10% και για περισσότερα αγαθά, εάν η Κίνα προχωρούσε σε αντίποινα.

«Οι αγοραίοι αυτή την εξέλιξη εξέλαβαν ως τώρα, ως τέχνη του Προέδρου Τραμπ στην διαδικασία κλεισίματος συμφωνιών. Αν και μερικοί ανησυχούν, γιατί ο δημόσιος εκφοβισμός προς τους Κινέζους αντί μιας επίμονης διαπραγμάτευσης, είναι επικίνδυνος. Όσο συνεχίζεται η θορυβώδης διαφωνία τόσο περισσότερο βλάπτεται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλλουν τις δαπάνες εωσότου κατακάτσει η σκόνη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι μήπως η σκόνη είναι στην πραγματικότητα η ομίχλη του πολέμου». Σημείωνε ο Dr Ed Yardeni. Ο Ιούνιος διέφερε όπως φαίνεται, γιατί από τις απειλές και την αναγγελία δασμολογήσεων με μικρές επιπτώσεις στις πραγματικές συναλλαγές, ήρθε η ώρα της εφαρμογής, που θα σφραγίσει την παραγωγική δραστηριότητα. Και όμως η εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς δεν είναι για κλάματα. 

Την τέταρτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουνίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2754,88 μονάδες, είχε πτώση -0,89% ενώ στο 2018 διατήρησε κέρδη +3,04%. Ο Dow, με μεταβολή -2,03%, έκλεισε στις 24.580,89 μονάδες, στο 2018 υποχώρησε -0,56%. Ο S&P400 διέκοψε την άνοδο υποχωρώντας -0,14% με επίδοση φέτος +4,68%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,10%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +9,77%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -0,69%, χαμήλωσε τα κέρδη του για το 2018 στο +11,44%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, -0,85%, στα 1271,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -2,61%. Αντίθετα, κατά +7,61%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2018 γράφει κέρδη +15,27%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +0,63% στη βδομάδα εμφανίζοντας πλέον οριακές απώλειες -0,07%, στο 2018. Ο DAX βούλιαξε -3,31%, αποκτώντας ετήσια επίδοση -2,62%, ο CAC είχε μεταβολή -2,08%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +1,41%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,60% και στο έτος αποδίδει -2,51%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,36%, στο 2018 αποδίδει +0,16%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -0,17%, με -7,54% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού χάνοντας -0,43%, έχει επίδοση για το 2018, -5,30%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,47%, στο 2018 εμφάνισε πάλι απώλειες -1,09%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,95% και επίδοση για φέτος -4,47%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,19%, στο 2018 αποδίδει +4,79%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -3,20% και στο 2018 εμφάνισε αρνητική επίδοση -1,94%. Πτώση -4,37% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -12,62%. 

Η GE εκτός του DJIA

Η έξοδος της General Electric από τον  Dow Jones είναι για πολλούς  η τελευταία επιβεβαίωση ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ μειώνεται, καθώς η βιομηχανική Αμερική δεν εξελίσσεται αρκετά γρήγορα ώστε να παραμείνει ζωντανή. Το γεγονός ότι την GE αντικατέστησε μια εταιρεία του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, είναι ακόμη ένα χτύπημα για τους αισιόδοξους. Τονίζει, σύμφωνα με κάποιους, πως οι υπηρεσίες υγείας προς τον γηράσκοντα πληθυσμό της Αμερικής είναι ο μόνος κλάδος που θα υπερέχουν οι ΗΠΑ. Η GE είχε μια υπέροχη πορεία ως μετοχή του DJIA για περισσότερο από έναν αιώνα, η Αμερική ευδοκιμεί μέσα από τη διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής και η αλλαγή είναι καλή. Με αυτή την περίπτωση ως ευκαιρία, στην ελίτ της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς κορυφώνεται η συζήτηση σχετικά με τις επιλογές των διοικήσεων των μεγάλων βιομηχανικών εταιριών στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Γίνεται επί των δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες παρήγαγαν την κερδοφορία τους. Ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών των γιγάντων της βιομηχανίας άρχισε να προκύπτει από χρηματοοικονομικού τύπου κινήσεις. Το επέτρεψαν οι ανοδικοί κύκλοι των αγορών στις ΗΠΑ και παγκόσμια, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις και η εστίαση σε δραστηριότητες που θα βελτίωναν τα προϊόντα που παρήγαγαν να αδυνατίσουν υπέρ χρηματιστηριακού τύπου δράσεις.

ΧΑ

Η εβδομάδα του Eurogroup όρισε τους νικητές του μήνα 

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τη φόρα από την πτώση του τέλους της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου και μέσα σε κλίμα αρνητικό διεθνώς για τις μετοχές, το ΧΑ έδειξε έτοιμο να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο. Πολλοί τότε θεώρησαν πως θα είχαμε στο ταμπλό μάχες μεταξύ αγοραστών και πωλητών που θα συμμετείχαν στο στοίχημα που η συγκυρία, έθετε.

Η εξέλιξη στις δυο συνόδους που ακολούθησαν, έδειξε μέσο τζίρο 40 εκατ. ευρώ που υπογραμμίζει την επιφύλαξη των ενεργών παικτών στην επιπλέον συμμετοχή λόγω  Eurogroup. Κάτι φάνηκε να αλλάζει την Πέμπτη και κύρια την Παρασκευή, με γνωστό πια πως το περιεχόμενο της απόφασης ήταν μια μέση λύση μεταξύ των θέσεων Ελλήνων και πιστωτών αλλά και του ΔΝΤ. Το νόημα των δηλώσεων των Μ Draghi και Christine Lagarde, αφορά στην βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Για την τοποθέτησή τους ως προς το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Lagarde διατηρεί «επιφυλάξεις» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαρκεί μέχρι το 2060. Σαν απάντηση ο Μ Draghi, καλωσόρισε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει μακροπρόθεσμα, περαιτέρω μέτρα για το χρέος, σε περίπτωση εμφάνισης δυσμενών οικονομικών εξελίξεων. Με βεβαία την έξοδο από τα μνημόνια, η συμπεριφορά των επενδυτών την Παρασκευή εξέπληξε αρνητικά.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Ιουνίου

και το rebalancing στους δείκτες FTSE, οι δείκτες είχαν πορεία συσσώρευσης γύρω από το κλείσιμο της Παρασκευής 15/6. Τελικά όμως, με τις τράπεζες στο +3,34%, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,98% και έφθασε στις 770,91 από 763,45 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2028,25 από 2013,49 μονάδες με μεταβολή +0,73%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,739 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,483. Την Τρίτη, δεύτερη μέρα ρευστοποιήσεων παγκόσμια, η άνοδος ως +0,3% έγινε πτώση -0,62% και ο ΓΔ έφθασε στις 766,13 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2012,03 με μεταβολή -0,80%. Το κλίμα βάραινε η είσοδος των θεσμικών από τις ΗΠΑ, σε όλες τις συνόδους της βδομάδας. Αλλά τότε, όπως και την Παρασκευή, η κυριαρχία των πωλητών ως και τις δημοπρασίες, άλλαξε το πρόσημο της μεταβολής που είχαν οι δείκτες στο μεγαλύτερο διάστημα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,479 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,615. Την Τετάρτη οι διεθνείς αγορές χαλάρωσαν από την ανησυχία ενός εμπορικού πολέμου που υποσχόντουσαν οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ Κίνας. Αλλά στο ΧΑ οι πωλητές με επίθεση, από τις 14:00 ως και τις δημοπρασίες, στα αρχικά του κέρδη, οδήγησαν τον ΓΔ χαμηλότερα -0,03%, έφθασε στις 765,89 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2004,26 με μεταβολή -0,39%. Ο τζίρος  διαμορφώθηκε στα 43,570 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,591.

Τη μέρα του Eurogroup οι τιμές ακολούθησαν πορεία σχήματος V και μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,62%). Το κατώτερο μέρας στις 759,15 μονάδες ήταν και κατώτερο εβδομάδας. Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, με την άνοδο στο δεύτερο μέρος. Αφού το πλήθος των ανοδικών blue chip κατέληξε σε 21 από 13 έναντι 3 καθοδικών από 11 την προηγούμενη. Ο ΓΔ, με τζίρο στα 53,750 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 9,236, οδηγήθηκε ψηλότερα +0,91% και έφθασε στις 772,89 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2023,55 με μεταβολή +0,96%. Την Παρασκευή ο ΓΔ αρχικά οδηγήθηκε στις 792,37 μονάδες τιμή που έχει να αγγίξει από τις 24 Μαΐου. Ο τζίρος ανέβηκε στα 81,004 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 11,152. Αλλά ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,22% και έφθασε στις 771,18 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2015,05 με μεταβολή -0,42%.

Στη βδομάδα, ο ΓΔ κέρδισε +1% ενώ ο 25άρης +0,08% και ο FTSEM υποχώρησε -0,07% με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους στο 2018 να διαμορφωθούν αντίστοιχα σε -3,89%, -3,27% και +7,36%.

Τα blue chip θα τα παρουσιάσουμε με βάση την μεταβολή τους τον Ιούνιο, αφού στην τρέχουσα εβδομάδα έχουμε το τέλος μήνα, τριμήνου και πρώτου εξαμήνου, με πιθανές βελτιωτικού χαρακτήρα κινήσεις στις τιμές των μετοχών των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Οι μετοχές με απώλειες τον Ιούνιο είναι, η ειδική περίπτωση λόγω slit της ΣΑΡ -49,17% στο μήνα και -2,40% στη βδομάδα, και ακολουθούν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,06% στο μήνα και -0,40% στη βδομάδα,  ΜΥΤΙΛ -6,06% στο μήνα και -4,05% στη βδομάδα, ΓΡΙΒ -4,30% και +3,61% στη βδομάδα, ΕΧΑΕ -4,23% και +1,39% στη βδομάδα, ΜΠΕΛΑ -4,22% και -1,50% στη βδομάδα, ΔΕΗ -3,48% και +0,73% στη βδομάδα, ΕΕΕ -3,06% και -5,76% στη βδομάδα.

Υπάρχουν τα blue chip με μεταβολές κοντά στους δείκτες που είναι +2,03% για ΓΔ και +1,23% για 25άρη. ΟΤΕ +2,83% και +4,36% στη βδομάδα, ΟΠΑΠ +2,17% και -3,09% στη βδομάδα, ΕΛΠΕ +2,11% και -2,68% στη βδομάδα, ΕΥΔΑΠ +1,24% και -0,87% στη βδομάδα, ΑΡΑΙΓ 0,00% και -2,92% στη βδομάδα.

Στους νικητές του Ιουνίου συναντάμε ΠΕΙΡ +20,21% και +3,61% στη βδομάδα, ΑΛΦΑ +9,23% και +9,29% στη βδομάδα, ΒΙΟ +8,71% και +10,49% στη βδομάδα, ΜΟΗ +8,42% και -0,21% στη βδομάδα, ΤΕΝΕΡΓ +6,30% και +2,55% στη βδομάδα, ΕΥΡΩΒ +5,56% και +2,59% στη βδομάδα, ΤΙΤΚ +5,00% και -2,00% στη βδομάδα, ΛΑΜΔΑ +4,99% και +4,30% στη βδομάδα, ΦΡΛΚ +4,92% και +3,86% στη βδομάδα, ΕΤΕ +3,93% και +4,56% στη βδομάδα, ΑΔΜΗΕ +3,79% και -1,88% στη βδομάδα, ΟΛΠ +3,68% και +2,30% στη βδομάδα.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ανεβασμένη η έκθεση των traders στα ΣΜΕ αλλά με δυσοίωνα στοιχήματα

Στην πρώτη εβδομάδα της κυριαρχίας νέων σειρών (Ιουλίου), είχαμε ελάττωση -62,3% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Επήλθε ωστόσο άνοδος 16,46% στις ανοικτές θέσεις. Ο 25άρης κατέληξε στις 2015,05 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,08%. Στα options του, ο συνολικός όγκος έπεσε κατά -33,45% έναντι της περασμένης, ενώ σε 9 call αντιστοιχούσαν 5 put.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, σε πέντε συνόδους, ανήλθαν σε 10.677 συμβόλαια, καταλήγοντας με 10.849 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουλίου, διαμορφώθηκε στα 1946 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 190 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς Ιουλίου, ανήλθαν σε 10.534 και της επόμενης σε 315 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου, έγιναν στις 2004,00 μονάδες. Οι traders επέλεξαν προπορεία του 25άρη, έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, 11,0 μονάδων.

Στη τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν εκτός του πρώτου ημίωρου πτωτική δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 2041,15 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 17,6 μονάδες. Με γρήγορη εκτίναξη εμφανίστηκε στις 10:40 το μέγιστο στις 2070,42. Πιέσεις τις υπόλοιπες ώρες τον έφεραν στις 16:48 στο κατώτερο ημέρας ενδοσυνεδριακά.  Αλλά τελικά στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος, νέες πιέσεις έφεραν το κατώτερο ημέρας στις 2014,95 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2015,05 αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,42%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 26,686 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 3358 συμβόλαια με ανώτερο τις 2059,75, κατώτερο τις 2000,50 και τελευταίες πράξεις στις 2004,00 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 334 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 2059,00 μονάδες και κατώτερο τις 2003,00 με τελευταίες πράξεις στις 2003,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 10534 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς έγιναν 315 ΣΜΕ.

Στη βδομάδα, ο ΓΔ κέρδισε +1% ενώ ο 25άρης +0,08% και ο FTSEM υποχώρησε -0,07% με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους στο 2018 να διαμορφωθούν αντίστοιχα σε -3,89%, -3,27% και +7,36%.

Παρουσιάζουμε τα blue chip με βάση την μεταβολή τους τον Ιούνιο, αφού στην τρέχουσα εβδομάδα έχουμε το τέλος μήνα, τριμήνου και πρώτου εξαμήνου (επίδοση έτους ως τώρα), με πιθανές βελτιωτικού χαρακτήρα κινήσεις στις τιμές των μετοχών των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Οι μετοχές με απώλειες τον Ιούνιο είναι, η ειδική περίπτωση λόγω slit της

  • ΣΑΡ -49,17% στο μήνα και -2,40% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -42,13%, ακολουθούν
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,06% στο μήνα και -0,40% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +11,96%, 
  • ΜΥΤΙΛ -6,06% στο μήνα και -4,05% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -6,67%,
  • ΓΡΙΒ -4,30% και +3,61% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -3,26%,
  • ΕΧΑΕ -4,23% και +1,39% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -9,70%,
  • ΜΠΕΛΑ -4,22% και -1,50% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -11,68%,
  • ΔΕΗ -3,48% και +0,73% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -0,51%,
  • ΕΕΕ -3,06% και -5,76% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +5,76%.

Υπάρχουν τα blue chip με μηνιαίες μεταβολές κοντά σε αυτές για τους δείκτες που είναι +2,03% για ΓΔ και +1,23% για 25άρη.

  • ΟΤΕ +2,83% και +4,36% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -8,35%,
  • ΟΠΑΠ +2,17% και -3,09% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -10,48%,
  • ΕΛΠΕ +2,11% και -2,68% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -4,73%,
  • ΕΥΔΑΠ +1,24% και -0,87% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -8,95%,
  • ΑΡΑΙΓ 0,00% και -2,92% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +4,85%.

Στους νικητές του Ιουνίου συναντάμε

  • ΠΕΙΡ +20,21% και +3,61% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -0,78%,
  • ΑΛΦΑ +9,23% και +9,29% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +11,92%,
  • ΒΙΟ +8,71% και +10,49% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +4,17%,
  • ΜΟΗ +8,42% και -0,21% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +0,11%,
  • ΤΕΝΕΡΓ +6,30% και +2,55% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +18,95%,
  • ΕΥΡΩΒ +5,56% και +2,59% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +11,76%,
  • ΤΙΤΚ +5,00% και -2,00% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -3,71%,
  • ΛΑΜΔΑ +4,99% και +4,30% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -8,55%,
  • ΦΡΛΚ +4,92% και +3,86% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +9,17%,
  • ΕΤΕ +3,93% και +4,56% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -12,23%,
  • ΑΔΜΗΕ +3,79% και -1,88% στη βδομάδα ενώ στο 2018 -10,90%,
  • ΟΛΠ +3,68% και +2,30% στη βδομάδα ενώ στο 2018 +9,03%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Λίγο πριν τη λήξη της εβδομάδος και τις σημερινές τελικές δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης, με τη βοήθεια των εξελίξεων στο Eurogroup, έδειξε να το στρίβει το 'ματσάκι' παίρνοντας ανοδικά τη βραχυχρόνια αντίσταση των 775 με 780 μονάδων, αλλά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης τον βρήκε χαμηλότερα αυτής.

Η υπέρβαση της εν λόγω ζώνης και σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, θα μπορούσε να δώσει ώθηση για το επίπεδο των 805 μονάδων, καθώς υπάρχει και το κατάλληλο υπόβαθρο από τον αυξημένο τζίρο συναλλαγών. Στην περίπτωση όμως, που ο Δείκτης "γεμίσει" καθοδικά το υπάρχον πρωινό ανοδικό "χάσμα" με κλείσιμο κάτω των 775 μονάδων, κάτι που τελικά συνέβη, τότε θα προκαλέσει ένα τόνο αμφιβολίας για το σενάριο ανόδου της επόμενης εβδομάδας.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά και την επιτυχή διακράτηση της περιοχής στήριξης των 2015 με 2000 μονάδων, καλείται να δείξει τη διάθεση να δοκιμάσει τις αντοχές του πάνω στην αντίσταση των 2060 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν τμηθεί επιτυχώς μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το διαγραμματικό όριο των 2100 μονάδων.

Θετική η μέχρι τώρα ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής τάσης του Μαΐου στον δείκτη σχετικής ισχύος (RSI).

Συνέχεια στην ανοδική έγερση δίνει ο Τραπεζικός Δείκτης, όσο λαμβάνει τιμές μέσα στο πεδίο διαγραμματικής μάχης των 900 με 940 μονάδων. Ανοδική 'δραπέτευση' από τις 940 μονάδες θα δώσει πόντους στο σκηνικό προσέγγισης των 985 με 1000 μονάδων.

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Τα μνημόνια πέθαναν!!! Ζήτω η εποπτεία!!! Το Χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά σήμερα και μάλιστα με αυξημένο τζίρο. Τελικά όμως δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά κέρδη.

Η αίσθηση που αφήνει η συνεδρίαση της Παρασκευής 22/6, δεν συνάδει με τους πανηγυρισμούς για το τέλος των μνημονίων. Στην ουσία "σπρώξαμε το μπαλάκι παραπέρα". Δόθηκε δεκαετής περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων (σχεδόν στο maximum των προσδοκιών), μειώθηκε λίγο το επιτόκιο και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της Οικονομίας για λίγα χρόνια, εφόσον φυσικά συνεχίσουμε τη μέχρι σήμερα εξαιρετικά περιοριστική πολιτική. Να βγούμε στις Αγορές δεν τίθεται θέμα και να μην εφαρμόσουμε μέτρα που μέχρι τώρα κρίναμε σαν επαχθή, πάλι δεν τίθεται θέμα. Φυσικά δεν παίρνουμε και νέα χρηματοδότηση. Δόθηκε μια παράταση για να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που τώρα θυμηθήκαμε να θεσμοθετήσουμε.

Η Αγορά συνεπώς περιμένει να δει αν θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, πως θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, αλλά και όσα είναι σε μεταβατικό στάδιο και αν πράγματι αυτά θα επαρκέσουν για να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα.

Οι πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης θα είναι καταλυτικές. Πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως οι Αποκρατικοποιήσεις, τα "κόκκινα" δάνεια, οι Ανεξάρτητες Αρχές και άλλα τέτοια δύσκολα.

Αν αυτά προχωρήσουν, οι Ξένοι Οίκοι θα συνεχίσουν να μας αναβαθμίζουν και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα. Μπορεί να μην βγούμε να δανειστούμε, αλλά οι Επιχειρήσεις θα δανείζονται ευκολότερα και οι Ξένοι να επενδύουν προθυμότερα. Έστω και αν η Ελλάδα παραμένει πρωταθλητής στη φορολογία και τις εισφορές. Αν αυτά δεν προχωρήσουν τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, καθώς η προστασία που προσέφεραν τα μνημόνια, έχει μειωθεί στο καθεστώς εποπτείας.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι αποφάσεις του Eurogroup έδωσαν κάποιο τόνο αισιοδοξίας πριν και μετά την συνάντηση της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όχι όμως με την ένταση που θα βοηθούσε την Αγορά να ξεκολλήσει από το εύρος διακύμανσης στο οποίο κινείται τον τελευταίο μήνα.

Οι Επενδυτές διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες σχετίζονται και με την πολιτική κατάσταση, καθώς η Χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικών ζυμώσεων, εν όψει των εκλογών του 2019, ειδικά μετά και τις εξελίξεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Από την πλευρά των εισηγμένων εταιρειών η παρουσία τους στο πρόσφατο φόρουμ της Ν. Υόρκης που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ, δεν συνοδεύτηκε από ισχυρές εισροές παρά τα πολυάριθμα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν.

Την ίδια στιγμή τα εγχειρήματα Αποκρατικοποιήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο ζωηρότερο τέμπο, είτε βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, είτε κρίνονται περιορισμένου ενδιαφέροντος από πλευράς συμμετοχών.

Παλαιότερα "η ρευστότητα έφερνε την είδηση", με την έννοια των αυτοτροφοδοτούμενων νέων από το σταθερό έμπρακτο ενδιαφέρον της Αγοράς. Τώρα ακόμα και ειδήσεις που έχουν κάποιο "ειδικό βάρος" στην αποτίμηση των εταιρειών, εξαντλούνται εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα. Ενδεχομένως η ανάνηψη να απαιτήσει κάποιο θετικό "σοκ" που θα έχει περισσότερους Αποδέκτες και πιο μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σε περιόδους επενδυτικής χαλαρότητας όπως είναι το Καλοκαίρι, η συνθήκη αυτή είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιηθεί, μεταθέτοντας το momentum για το μέλλον. Ενδεχομένως το "σοκ" να σχετίζεται και με την αλλαγή της ατζέντας, όχι βέβαια σε “μίκρο” επίπεδο και την διαμόρφωση νέων συσχετισμών σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε εκ νέου στην περιοχή των 790 μονάδων, η οποία πλέον έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά αντίστασης. Η αδυναμία υπέρβασης δεν ήταν τυχαία, αφού εκεί πλέον κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με κατερχόμενη φορά. Το αγοραστικό σήμα του MACD έχει βρει συμπαράσταση και από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, ωστόσο η σύγκλιση των χρονοσειρών είναι πλέον τέτοια που καθιστούν πολύ εύθραυστη την ισχύ των τεχνικών σημάτων. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδετερότητα, μοιράζοντας τις πιθανότητες και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Συμπερασματικά οι συναλλαγές δεν ευνοούν την αλλαγή επιπέδων, πιθανότερο σενάριο είναι η παραμονή στην ζώνη συσσώρευσης των 750 – 790 μονάδων, σε μια εβδομάδα που θα επηρεαστεί και από πλήθος σημαντικών μερισματικών αποκοπών.

Το εξάμηνο ολοκληρώνεται ημερολογιακά την ερχόμενη εβδομάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εποχικό "window dressing", όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η χρονιά έχει νικητές, χαμένους και… πολύ χαμένους, ενώ ο Δείκτης βρίσκεται 3,89% χαμηλότερα έναντι της αρχής τους έτους, σε μια χρονιά "ροντέο" με μηνιαίες διακυμάνσεις Δείκτη ακόμα και πάνω από 10%.

Κατά τα άλλα η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της ΔΕΗ την Δευτέρα (πριν την έναρξη της συνεδρίασης), ενώ στις τακτικές συνελεύσεις που αναμένονται ξεχωρίζουν αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (27/6), Alpha Bank και Ελλάκτωρ (29/6). Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται μέσα στην εβδομάδα οι Καρέλιας (€9,2, 25/6), Motor oil (€1,0, 25/6), Τιτάν (€0,05, 25/6 και €0,50, 26/5), Coca Cola (€0,54, 28/6), ΕΥΑΘ (€0,221, 28/6), ΟΤΕ (€0,36, 28/6), Μύλοι Κεπενού (€0,028, 28/6), Λάμψα (€0,2, 28/6) και Alpha Trust (0,5, 29/6).

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μεικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 25/6 με τους επενδυτές ανήσυχους σχετικά με την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπόλοιπων μεγάλων οικονομιών, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εξάτμισαν μερικά από τα τεράστια κέρδη τους, αφού οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου συμφώνησαν σε μια μικρή αύξηση της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P500 υποχώρησαν κατά -0,6% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών από την MSCI Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,25%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας στις 07:30 έχανε 0,4%.

Τις ρευστοποιήσεις πυροδότησε άρθρο από την Wall Street Journal ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ σκοπεύει να εμποδίσει πολλές κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν σε εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ και να εμποδίσει πρόσθετες εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα.

"Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε ασαφής αισιοδοξία ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Αλλά τώρα μοιάζει, εάν οι Η.Π.Α. δεν καταθέσουν τα όπλα τους, πως τα πράγματα θα γίνουν πιο χαοτικά ", δήλωσε ο Hirokazu Kabeya, της Daiwa Securities.

Καθώς η απειλή ενός πλήρους εμπορικού πολέμου γίνεται όλο και πιο πραγματική, ο δείκτης μετοχών της MSCI σε ολόκληρο τον πλανήτη .ΜΙWD00000PUS έχει πέσει σε πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας, όταν μειώθηκε κατά -1% το μεγαλύτερο ποσοστό για εβδομάδα σε τρεις μήνες.

Οι κινεζικές μετοχές ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων ηττημένων, σημειώνοντας πτώση 3,7% την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο Trump έθεσε σε βρασμό το Πεκίνο, απειλώντας να χτυπήσει κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δις Δολαρίων με δασμούς 10%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα κινήθηκαν γρήγορα για να μετριάσουν κάθε πιθανή οικονομική συρρίκνωση από την εμπορική διαφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε την Κυριακή ότι θα μειώσει το χρηματικό ποσό που ορισμένες τράπεζες πρέπει να διατηρούν ως αποθεματικά κατά 50 μονάδες βάσης.

Η μείωση των αποθεματικών, η τρίτη από την κεντρική τράπεζα φέτος, είχε προβλεφθεί ευρέως από τους επενδυτές και αποσκοπεί στην επιτάχυνση του ρυθμού των πράξεων ανταλλαγής χρεών έναντι μετοχικού κεφαλαίου και στην τόνωση του δανεισμού σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Μετά την κίνηση, ο δείκτης των μετοχών στη Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά είναι την ώρα που προαναφέραμε στο +0,17% και των κινεζικών μετοχών της ηπειρωτικής Κίνας στη Σενζιέν αυξήθηκε κατά 0,70%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα