Περαιτέρω άνοδο των τιμών πετρελαίου «βλέπει» η ΙΕΑ

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2006 11:57

Πιθανό πρέπει να θεωρείται κατά τις επόμενες εβδομάδες νέο ράλι των τιμών του «μαύρου χρυσού», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διακεκριμένου οικονομολόγου και στελέχους της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τις υψηλές τιμές», δήλωσε ο Μπιρόλ στη “Financial Times Deutschland” αιτιολογώντας την απαισιόδοξη πρόβλεψή του: «Αφενός μεν τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα αποθέματα των διυλιστηρίων, αφετέρου δε αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για πετρέλαιο».

Επιπλέον, σύμφωνα με το στέλεχος της ΙΕΑ υπάρχουν και οι πολιτικές εντάσεις που εκδηλώνονται σε χώρες με σημαντική παραγωγή «μαύρου χρυσού», όπως το Ιράν, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα και το Ιράκ.

Οι ειδικοί της ΙΕΑ εκτιμούν πως από τη νέα χρονιά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα είναι ακόμη υψηλότερες, εάν δε γίνουν στο άμεσο μέλλον σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής και της επεξεργασίας του πετρελαίου. Πάντως, ο Μπιρόλ αρνήθηκε να απαντήσει εάν θεωρεί πιθανό να ξεπεραστεί, στην περίπτωση αυτή, ακόμη και το «φράγμα» των 100 δολαρίων το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα