Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός στη Σαγκάη

Καθώς απεργία στη Χιλή απειλεί να μειώσει την παραγωγή
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2006 13:51

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός, αναρριχήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τη ζήτηση, μετά από τον κίνδυνο απεργίας σε ορυχείο χαλκού στη Χιλή, που αποτέλεσε το 8,5% της παγκόσμιας παραγωγής του μετάλλου πέρυσι.

Η ένωση εργαζομένων στο Εσκοντίντα, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού της χώρας, απέρριψε το ύψος της αύξησης των μισθών που προσέφερε η διοίκησή του στις 5 Ιουλίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι εργαζόμενοι ενδέχεται να απεργήσουν τον επόμενο μήνα. Τα κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου, οι τράπεζες και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων, επένδυσαν περίπου 1,30 δισ. δολ. σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, σύμφωνα με τον Τζον Νόρμαντ, στρατηγικό αναλυτή της JPMorgan Chase & Co., στις 5 Ιουλίου, στο Λονδίνο.

Ο χαλκός για παράδοση Σεπτεμβρίου, τα συμβόλαια με την υψηλότερη ανοιχτή απόδοση, σημείωσαν άνοδο 2.650 γιουάν, φθάνοντας στο επιτρεπτό ημερήσιο μάξιμουμ όριο του 4%, για να κλείσουν στα 69.020 γιουάν ο τόνος (8.636 δολ.) ο μετρικός τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Η τιμή αυτή ήταν η υψηλότερη από τις 8 Ιουνίου.

Η διοίκηση του ορυχειόυ Εσκοντίντα, το οποίο ανήκει κατά 57,5% στην BHP Billiton, τη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, προσέφερε αύξηση 1,5% πάνω από τον πληθωρισμό, την ίδια που έκανε και πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με την επικεφαλής των εργαζομένων στο ορυχείο, στις 5 Ιουλίου. Οι τιμές του χαλκού κυμάνθηκαν κατά μέσον όρο στα 1.789 δολ. ο μετρικός τόνος στο Λονδίνο το 2003, έναντι 6.043 δολ. μέχρι στιγμής φέτος.

Οι τιμές του χαλκού στο London Metal Exchange, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο μετάλλων στο κόσμο, σημείωσαν άνοδο 6,5%, φθάνοντας στα 7.850 δολ. ο μετρικός τόνος χθες και στην υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 2 Ιουνίου, καταδεικνύοντας το ενδεχόμενο να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο Λονδίνο, υποχώρησε 5 δολ., ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 7.845 δολ. ο μετρικός τόνος στις 8:38 π.μ., ώρα Λονδίνου. Το μέταλλο, που χρησιμοποιείται σε καλώδια και σύρματα, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο τόνος τον Μάϊο.

Το μέταλλο σε μετρητά στην αγορά Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ στη Σαγκάη, υποχώρησε έως 4.150 γιουάν, ποσοστό 6,4%, φθάνοντας στα 69.200 γιουάν ο τόνος. Οι χρήστες του μετάλλου στην Κίνα πρέπει να πληρώσουν 17% ΦΠΑ και 2% φόρο εισαγωγής, συν τα ασφάλιστρα για την εισαγωγή του χαλκού.

Ο χαλκός για παράδοση Σεπτεμβρίου, υποχώρησε 1,2 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 3,605 δολ. η λίμπρα στο Comex, του Χρηματιστήριου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Νymex) στις 8:45 π.μ., ώρα Λονδίνου κατά τις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα