Επανακαθορίζονται τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2006 15:19

Τροπολογία που αφορά στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κατατέθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς στο νομοσχέδιο με τίτλο «Τροποποίηση και Συμπλήρωση των Διατάξεων για τη Χρηματοδοτική Μίσθωση, Διατάξεις περί Δημοσίων Εσόδων και άλλες ρυθμίσεις».

Με την τροπολογία, επανακαθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται μέχρι την 31-12-2007 τα επαγγέλματα που υπάγονται στον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της ΔΕΗ και άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1-1-2008.

Παράλληλα, παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών , Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να συστήσουν εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του ανωτέρω υπό ψήφιση νόμου, ειδική επιστημονική επιτροπή, επιφορτισμένη με την αρμοδιότητα της υποβολής, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας του ενός έτους από τη σύσταση της, γνώμης, για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων ή/και χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των ανωτέρω φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Προβλέπεται επίσης ότι ανεξάρτητα του νέου Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών των ανωτέρω φορέων κοινωνικής ασφάλισης, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2008, όσοι υπάγονται στον ισχύοντα σχετικό Κανονισμό, ο οποίος ισχύει μέχρι την 31-12-2007, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τις διατάξεις αυτού.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους ασφαλισμένους των οποίων τα επαγγέλματα χαρακτηρίζονται για πρώτη φορά ως βαρέα και ανθυγιεινά με τον νέο Κανονισμό, να υπαχθούν στις διατάξεις αυτές, εξαγοράζοντας χρόνο βάσει των κείμενων διατάξεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα