Die Presse: «Το θαύμα της Αθήνας»

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 19:43
UPD:19:46
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Μετά από οκτώ χρόνια και 450 μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης και σιγά σιγά με μία τελευταία βοήθεια θα πετύχει τη μετάβαση στην ομαλότητα» τονίζει σε δημοσιεύμα της, με τίτλο «Το θαύμα της Αθήνας» η αυστριακή συντηρητική εφημερίδα Die Presse.

Στο δημοσίευμα, που συνοδεύεται από γραφήματα για την οικονομική ανάπτυξη, για το έλλειμμα και τα πλεονάσματα της χώρας από το 2010 έως σήμερα, υπογραμμίζεται εισαγωγικά, πως την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν ένα ιστορικό βήμα, την έξοδο της Αθήνας από τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ.

«Αυτό μπορεί να φαντάζει ως "θαύμα" για εκείνους, όπως τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι πριν από τρία χρόνια μιλούσαν για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Όμως η Αθήνα έχει εφαρμόσει στο μεταξύ 450 μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα τους ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές συντάξεων, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, και παρά τον "αντίθετο άνεμο" από τον πολιτικό χώρο του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει θέσει τη χώρα σε τροχιά εξυγίανσης».

Η εφημερίδα, αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, σημειώνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 βρέθηκε στο 4%, που ήταν διπλάσιο από τον στόχο που είχε τεθεί, επίσης καλές είναι οι προβλέψεις για εφέτος, όπου το επιδιωκόμενο 3,5% όχι μόνον θα επιτευχθεί αλλά και θα ξεπεραστεί, ενώ η χώρα πέτυχε πέρυσι ένα καθαρό πλεόνασμα 0,8% στον προϋπολογισμό, κάτι που ελάχιστες άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πετύχει.

Αλλά και στους τρεις πρώτους μήνες εφέτος καταγράφηκε, με 2,3%, ένα ευχάριστα υψηλό ποσοστό ανάπτυξης, και μάλιστα πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, κατά την οποία αναμένεται και πάλι ένα ρεκόρ, καθώς η Ελλάδα είναι και πάλι ο πλέον αγαπητός ταξιδιωτικός προορισμός των Ευρωπαίων, παρατηρεί η Die Presse.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως, μετά την υποτονική ανάπτυξη του 1,4% πέρυσι, υπάρχει μία ισχυρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της την κρίση και προχωρεί δυναμικά, και αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι για τους πιστωτές, καθώς όσο ισχυρότερα αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο ευκολότερα μπορούν να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η Αθήνα πρέπει να έχει μέχρι το 2022 ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που απαιτεί επιπλέον θυσίες από τον πληθυσμό, με περικοπή των συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολόγητου από το 2010.

Στη σχετική αναφορά για το χρέος, σημειώνεται πως απορρίφθηκε από τους πιστωτές ένα «κούρεμα», ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν χθες ελαφρύνσεις του χρέους που θα διευκολύνουν την Αθήνα στην αποπληρωμή του, που ανέρχεται σε 273,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τρία προγράμματα βοήθειας.

Τέλος, η εφημερίδα επισημαίνει πως τη στιγμή που οι χώρες του ευρώ θέλουν να διευκολύνουν την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει οριστικά από τα προγράμματα, διατηρώντας μόνον συμβουλευτικό ρόλο, ενώ η Αθήνα, παρά τις όλες επιτυχίες της θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω ελέγχους στα δημοσιονομικά της, καθώς οι ελεγκτές των θεσμών θα επιτηρούν εάν θα τηρούνται και στο μέλλον οι στόχοι των προγραμμάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα