ΞΑΦΝΙΚΟ ΚΥΜΑ απογοητευτικών επιχειρηματικών ειδήσεων και αντιφατικές οικονομικές αναφορές στις ΗΠΑ ενέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ενδεχομένως αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, οδήγησαν στην κατηφόρα τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Πτώση σημείωσαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά από μία σειρά αρνητικών επιχειρηματικών ειδήσεων, που πυροδότησαν ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδοφοριών.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.681,85 μονάδες με απώλειες 0,24%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.953,71 μονάδες με πτώση 0,26% και στο Λονδίνο ο FTSE 100, στις 5.888,90 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,02%.
«Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της οικονομίας στα κέρδη των εισηγμένων» δήλωσαν αναλυτές από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «το ερώτημα που εγείρεται είναι αν θα σημειωθεί μία ομαλή ή μία απότομη προσγείωση».
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,2% στις 1.316,5 μονάδες τερματίζοντας την εβδομάδα σχεδόν με μηδενικές μεταβολές μετά από δύο εβδομάδες κερδών. Ο δείκτης προσέγγισε τα υψηλότερα πέντε εβδομάδων στις 1.321,7 μονάδες την τρέχουσα εβδομάδα, 7% υψηλότερα από τα κατώτερα επταμήνου του περασμένου μήνα αλλά είναι ακόμη περίπου 7% κάτω από το ρεκόρ πενταετίας του Μαΐου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έπεσε 0,2% και έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 0,2%.
Την αγορά επηρέασε η έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας, που από τη μία πλευρά έδειξε ότι δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο λιγότερες του αναμενόμενου θέσεις εργασίας και από την άλλη ότι οι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο από το προβλεπόμενο.
Αρνητική ήταν η συνεδρίαση και για τις τεχνολογικές μετοχές. Από τον κλάδο, σε αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο τίτλος της Advanced Micro Devices.
Στον αντίποδα, βρέθηκαν οι ενεργειακές μετοχές, καθώς η τιμή του αργού κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 75,78 δολάρια το βαρέλι. Οριακή πτώση σημείωσε ο Nikkei στις 15.307,61 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ