Πέρασαν τα stress tests οι αμερικανικές τράπεζες

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 07:36
UPD:07:39
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Επαρκώς εξοπλισμένες να αντέξουν μία νέα σοβαρή οικονομική κρίση είναι οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα τεστ, στα οποία τις υπέβαλε η Federal Reserve. Οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν αφήσει για τα καλά πίσω τους την κρίση, έχοντας ενισχύσει αισθητά την κεφαλαιακή βάση τους τα τελευταία χρόνια και εμφανίζοντας σήμερα κέρδη ρεκόρ. Ετοιμάζονται δε για μία εποχή χαλάρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου από την κυβέρνηση Τραμπ. 

Τα stress tests έδειξαν ότι οι 35 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρςα, οι οποίες ελέγχουν το 80% του ενεργητικού του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και «μαξιλάρια» ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε μία ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά και να συνεχίσουν να παράσχουν χρηματοδότηση. 

Οι θετικές επιδόσεις σημαίνουν ότι οι περισσότερες εξ αυτών θα λάβουν την ερχόμενη εβδομάδα, ύστερα και από έναν δεύτερο γύρο αποτελεσμάτων, το πράσινο φως για αύξηση των μερισμάτων, που καταβάλλουν στους μετόχους. Δύο κορυφαίοι της Wall Street, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, πέρασαν πάντως με χαμηλή βαθμολογία τον πρώτο γύρο, οπότε δεν είναι βέβαιο εάν θα περάσουν τον πήχυ στον δεύτερο. 

Να σημειωθεί ότι οι αμρικανικές τράπεζες, που συμμετείχαν στη δοκιμασία, εμφανίζουν κατά μέσο όρο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 αρκετά υψηλό, στο 12,3%. Στο δυσμενέστερο σενάριο ο δείκτης αυτός θα υποχωρούσε στο 7,9%, σε επίπεδα δηλαδή κάτα πολύ υψηλότερα του κατώτατου ορίου, που έχει τεθεί στο 4,5%. Ωστόσο τα περσινά τεστ είχαν δείξει ακόμη πιο ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον δείκτη να υποχωρεί στο δυσμενές σενάριο στο 9,2%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, WSJ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα