Αγορές: Ελλάδα, Ιταλία και στο βάθος... «πόλεμος»

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 17:55
UPD:18:19
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Σε τρία διαφορετικά μέτωπα έχουν στραμμένο σήμερα το βλέμμα οι αγορές: Στο Λουξεμβούργο, όπου υπάρχουν προσδοκίες ότι η ιστορική συνεδρίαση του Eurogroup θα καταλήξει σε μία αξιόπιστη συμφωνία- πακέτο.  Στη Ρώμη, όπου οι ευρωσκεπτικιστές λαμβάνουν θέσεις- κλειδί στη Γερουσία. Και στην Ουάσιγκτον, που επιμένει σε μία πολιτική σύγκρουσης με όλους τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους. 

Έτσι σε μία ημέρα αναταραχής για τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό ενεργητικό ξεχωρίζει. Η αισιοδοξία ότι σε λίγες ώρες θα έχουμε λευκό καπνό από το Eurogroup οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α. σε άνοδο 0,91% στις 772,89 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 55,12 εκατ. ευρώ. Αν και οι τραπεζικές μετοχές δέχονταν πιέσεις για μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης, προς τα τέλη έγινε η μεγάλη ανατροπή με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται περισσότερο από 2,5%. Θετική ημέρα και για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης, στο 4,24% σύμφωνα με το Bloomberg. 

Την ίδια ώρα το ιταλικό ενεργητικό βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο των πωλητών. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου  κάνει άλμα 20 μονάδων βάσης στο 2,73%, ενώ και του διετούς καταγράφει άνοδο 37 μονάδων βάσης στο 0,95%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 29 Μαΐου, όπως μεταδίδει το Reuters.  Αιτία ο διορισμός δύο ευρωσκεπτικστών, στελεχών της Λέγκας, ως επικεφαλής των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Προϋπολογισμού.  

Οι ιταλικές ανησυχίες συμπαρασύρουν και τα ισπανικά ομόλογα, με το δεκαετές να βλέπει την απόδοσή του να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,33%. Ανάλογη άνοδος και για την απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού, στο 1,83%. 

Στο μέτωπο των μετοχών, ένα σφυροκόπημα των ιταλικών τραπεζών οδηγεί τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο σε πτώση 1,9%. Βαθύ κόκκινο δείχνουν στο σύνολό τους τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ σε τροχιά πτώσης βρίσκεται και η Wall Street. Δεν είναι όμως ο ευρωπαϊκός Νότος, που απασχολεί τους επενδυτές σε αυτές τις αγορές, αλλά ο εμπορικός πόλεμος και οι σοβαρές συνέπειες, που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία. Ειδικά στη γηραιά ήπειρο, το κλίμα επιβαρύνει και ο «πόλεμος», που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κρατών- μελών για το προσφυγικό. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,7%, ενώ ο δείκτης της Ευρωζώνης καταγράφει πτώση 1,1%, διολισθαίνοντας σε χαμηλά δύο μηνών. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι μετοχές των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο κλάδος αυτοκινήτου στον πανευρωπαϊκό δείκτη εμφανίζει απώλειες της τάξης του 3%, στη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι γερμανικές κατασκευάστριες αυτοκινήτου λειτουργούν ως βαρίδι και στον DAX, που υποχωρεί 1,3%, την ώρα που ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 0,9% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο είναι στο -0,7%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού λίγο πριν τις 18:00 οι τρεις βασικοί δείκτες, Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, καταγράφουν πτώση 0,6% με 0,7%. To «Τrump effect» που για μεγάλο διάστημα λειτουργούσε ως «καύσιμο» για την άνοδο των δεικτών εξελίσσεται σήμερα σε μία από τις σημαντικότερες πηγές ανησυχίας. 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα