Εμπορικός πόλεμος: Όπλα, πέραν των δασμών, ετοιμάζει το Πεκίνο

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 17:24
UPD:17:25
REUTERS/HYUNGWON KANG

Σε όπλα πέραν των δασμών ετοιμάζεται να καταφύγει το Πεκίνο στη διαμάχη του μετά την Ουάσιγκτον, μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ πως ενδεχόμενα κινεζικά αντίποινα θα πυροδοτήσουν πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται πως η τελευταία προειδοποίηση του Τραμπ για τιμωρητικούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων (οι δασμοί σε εισαγωγές ύψους 50 δισ. δολ. έχουν ήδη επιβληθεί), δηλαδή σε εισαγωγές σχεδόν διπλάσιες από τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα ετησίως, θα πυροδοτήσει κινεζικά αντίποινα διοικητικού χαρακτήρα. 

Το πιο πιθανό όπλο είναι να ανοίξουν έρευνες από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας κατά αμερικανικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τους τελευταίους μήνες είχαμε μία πρόγευση τέτοιου είδους μέτρων, με τις εισαγωγές αμερικανικών τροφίμων και αυτοκινήτων να «κολλούν» στα τελώνεια για πιο αυστηρούς ελέγχους. 

Οι τελωνειακές αρχές της Κίνας έχουν αρνηθεί ότι οι πρόσθετοι έλεγχοι είχαν την όποια σχέση με την εμπορική αντιπαράθεση και υποστηρίζουν ότι συνιστούν «διεθνή πρακτική». Ωστόσο μετά την τελευταία απειλή Τραμπ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αποκάλυψε ότι σχεδιάζει τόσο «ποσοτικά» όσο και «ποιοτικά» αντίμετρα. Τα πρώτα αφορούν προφανώς δασμούς, ενώ τα δεύτερα θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή ερευνών και ελέγχων. 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, ήδη από τα μέσα Μαΐου αμερικανική αποστολή αξιωματούχων και επιχειρηματιών, που είχε επισκεφθεί την Κίνα, είχε προειδοποιήσει το Λευκό Οίκο για «ασύμμετρη» απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης στους αμερικανικούς δασμούς, η οποία δεν θα περιλαμβάνει δασμούς. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα