Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
O Ioύνιος κατέφθασε με αρκετή συννεφιά και σποραδικές μπόρες για την παγκόσμια οικονομία και τώρα ετοιμάζεται να φέρει τυφώνες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πυροδοτεί η στάση της κυβέρνησης Τραμπ στο εμπόριο. Το πρώτο βήμα έγινε με την ενεργοποίηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Ε.Ε., του Καναδά και άλλων μεγάλων αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη. Το δεύτερο ακολούθησε ως αποτέλεσμα του πρώτου, με τη χαοτική Σύνοδο του G7. Το τρίτο ήταν πολύ πιο ηχηρό. Πάτησε το κουμπί για τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 50 δισ. δολαρίων και τώρα προειδοποιεί για πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων, αν η Κίνα κάνει πράξη την απειλή της για αντίποινα.
Το Πεκίνο ερμηνεύει τη στάση Τραμπ ως κήρυξη πολέμου και δεν σκοπεύει να προβεί σε οπισθοχώρηση, αλλά να ανταποδώσει με τα ίδια πυρά. Έχει δε στα χέρια του ένα όπλο σχεδόν 1,2 τρισ. δολαρίων- τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, στο οποίο δεν προβλέπεται να καταφύγει άμεσα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το θα το πυροδοτήσει, εάν η Ουάσιγκτον επιμείνει στη σκληρή γραμμή. Τον Απρίλιο η Κίνα περιόρισε την έκθεσή της σε αμερικανικό κρατικό χρέος κατά 5,8 δισ. στα 1,18 τρισ. δολάρια, ενώ και η Ιαπωνία, δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής, μείωσε τις τοποθετήσεις της κατά 12,3 δισ. δολ. στα 1,03 τρισ. δολάρια. Την έκθεσή τους φρόντισαν επίσης να μειώσουν η Ρωσία, η Ιρλανδία, η Βρετανία και η Ελβετία
Και μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να νομίζει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα», αλλά μέχρι στιγμής όλοι φαίνεται να χάνουν. Η κινεζική οικονομία και οι άλλες αναδύομενες αγορές έχουν ήδη κατεβάσει ταχύτητα, η Μπούντεσμπανκ πρόσφατα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής, αλλά και η αμερικανική δεν μπορεί να μείνει αλώβητη. Αναλυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προειδοποιούν ότι οι εμπορικές διενέξεις, η αβεβαιότητα, που πυροδοτούν και η επακόλουθη αιμορργαία στις μετοχές έρχονται να σβήσουν τα όποια οφέλη των φορολεαφρύνσεων και των άλλων μέτρων επεκτατικής πολιτικής του Τραμπ.
Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κον, είχε υπολογίσει ότι το κόστος ενός εμπορικού πολέμου για την αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια- σε απώλεια ΑΕΠ και κεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων. Ο οικονομικός αναλυτής Στίβεν Γκάντελ από την πλευρά του υπολογίζει στο Bloomberg ότι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις έχουν ήδη σβήσει 1 τρισ. δολάρια από την αξία των μεγάλων επιχειρήσεων. Και στη βάση των παραπάνω υπολογισμών ο Μαρκ Γκόνγκλοφ σχολιάζει: «Ένα παλαιό ρητό στη Wall Street λέει: αγόρασε με τον ήχο των κανονιών και πούλησε όταν ηχήσουν οι τρομπέτες, υπονοώντας ότι οι πόλεμοι δημιουργούν αγοραστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές. Η ιστορία αλλάζει, όμως, όταν κανόνια στοχεύουν τα πορτοφόλια τους».
Σε σημείωμά της προς τους επενδυτές η Barlcays προειδοποιεί πως ενδεχόμενη επιβολή αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα ύψους 100 δισ. δολαρίων και αντίποινα ίσης αξίας από την πλευρά του Πεκίνου θα αφαιρέσουν από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μόλις κατά 2,8% ή 2,9% την επόμενη χρονιά, έναντι προσδοκιών για 3,8%- 3,9%, με ορισμένες από τις μεγάλες οικονομίες να κατεβάζουν απότομα ταχύτητα.