Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ στην 5ετία από την Πίνδος

2018-2022: Κατασκευή νέων γραμμών παραγωγής - Επιθετικότερα στην αγορά των αυγών
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 10:46
UPD:10:46
Facebook/ Κοτόπουλα Πίνδος

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2018-2022 γνωστοποίησε, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων λειτουργίας του, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος».

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση του Συνεταιρισμού, ο επενδυτικός σχεδιασμός που έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το 2022, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή νέων γραμμών πτηνοσφαγείου, έτοιμων ψημένων προϊόντων και παραγωγής ζωοτροφών, ενώ στοχεύει στην εν γένει αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας του Συνεταιρισμού. 

Με βάση την πορεία των μεγεθών κατά την περσινή χρονιά, ο Συνεταιρισμός εμφάνισε παραγωγή 35 εκατομμυρίων κοτόπουλων και έσοδα ύψους 240 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2016. 

Σε επίπεδο εξαγωγικής δραστηριότητας τα προϊόντα Πίνδος έχουν παρουσία σε Βουλγαρία, πΓΔΜ, Αλβανία, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και Κίνα. 

«Ηπειρωτικά Αυγά»
Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τον ισχυρό συνεταιρισμό να εισέρχεται δυναμικότερα στην κατηγορία των συσκευασμένων αυγών, ενδυναμώνοντας το brand «Ηπειρωτικά Αυγά» που εφεξής θα περιλαμβάνει και την επωνυμία Πίνδος. 

Σημειώνεται ότι η παραγωγή αυγών πραγματοποιείται μέσω της θυγατρικής της Πίνδου «Πτηνοτροφική Ιωαννίνων Α.Ε.», ενώ στο πλαίσιο των νέων σχεδιασμών αναμένεται σύντομα η πιο στοχευμένη διάθεση επώνυμων αυγών του συνεταιρισμού στο δίκτυο της οργανωμένης λιανικής τροφίμων. 

Η αυγοπαραγωγική μονάδα της Πίνδου μετρά μέσο όρο ημερήσιας παραγωγής 270.000 αυγά. 

Επισημαίνεται ότι ο Συνεταιρισμός Πίνδος διαθέτει επίσης μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, μονάδα παραγωγής οργανικών και βιολογικών λιπασμάτων, καθώς και μονάδα αδρανοποίησης υποπροϊόντων των σφαγείων.

Έρευνα και ανάπτυξη
Ταυτόχρονα, δίνοντας έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, ο Συνεταιρισμός υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα που αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, το ΤΕΙ Ηπείρου, το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (σ.σ.: τα κεφάλαια αυτά δεν περιλαμβάνονται στα 20 εκατ. ευρώ του νέου αναπτυξιακού προγράμματος). 

Σημειώνεται ότι ο ΑΠΣΙ Πίνδος ιδρύθηκε το 1958, στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων από εφτά παραγωγούς, ενώ μετά από 60 χρόνια τα ορεινά κοτόπουλα «Πίνδος» βρίσκονται σταθερά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των καταναλωτών, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 30%.

Μέσα από διαρκείς επενδύσεις στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του, ο Συνεταιρισμός έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας.

Το μέλλον στην ελληνική παραγωγή
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ανδρέας Δημητρίου (φωτογραφία), μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η συνεταιριστική μας ταυτότητα. Το γεγονός ότι 500 και πλέον πτηνοτρόφοι ενώνουμε καθημερινά τις δυνάμεις μας... Πιστεύουμε στη δυναμική που κρύβεται στην Ελλάδα, στις προοπτικές της Περιφέρειας... Για εμάς το μέλλον βρίσκεται στην ελληνική παραγωγή». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα