Η ανεργία το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Έλληνες της Γερμανίας

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 13:20

Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τις ελληνικές οικογένειες που διαβιούν στη Γερμανία, εξελίσσεται πλέον η ανεργία και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ανεπάγγελτων νέων.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), κλήθηκαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος.

Έτσι, στην Κολωνία και το Ντίσελντορφ τοπικοί οικονομικοί παράγοντες με την ενίσχυση του γερμανικού υπουργείου Παιδείας, αλλά και με κοινοτικά κονδύλια, έθεσαν σε λειτουργία εδώ και τέσσερις εβδομάδες, ένα πρόγραμμα, υπό τον τίτλο «Νέο Ξεκίνημα», για τη δημιουργία θέσεων μαθητείας στις ελληνικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες φθάνουν τις 4.000, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον αριθμό των ανεπάγγελτων νεαρών Ελλήνων.

Τη διαμεσολάβηση εκ μέρους του προγράμματος με τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέλαβε η Χριστίνα Αλεξόγλου-Πατέλκου από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κολωνίας, η οποία διευκρίνισε στη «ΝΒ» ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος της στην όλη προσπάθεια: «Διαμεσολάβηση δε σημαίνει απλή επαφή, αλλά ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών για τη δυνατότητα θέσεων μαθητείας και κυρίως σημαίνει προσωπική συμπαράσταση και διευκόλυνση στο ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας», την οποία, όπως είπε, οι Έλληνες επιχειρηματίες αγνοούν και φοβούνται.

Μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση των Ελλήνων επιχειρηματιών ήταν μεγάλη. Ήδη, η Χριστίνα Πατέλκου έχει μιλήσει με περισσότερους από δέκα εκπροσώπους επιχειρήσεων και τουλάχιστον τρεις από αυτούς έδειξαν ενδιαφέρον και προχώρησαν στα πρώτα βήματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μάλιστα, οι ειδικοί του προγράμματος «Νέο Ξεκίνημα», ευελπιστούν πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα δημιουργηθούν 100 θέσεις μαθητείας σε αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις της περιοχής.

¶λλωστε, μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούν το 27% του συνόλου των ξένων επιχειρηματιών. Πλην όμως, μόνον το 6% από αυτούς εκπαιδεύουν προσωπικό ή απασχολούν εργατικό δυναμικό ελληνικής καταγωγής, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές.

ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα