ICAP: Ανακόπηκε η τάση απαισιοδοξίας των νοικοκυριών

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 13:41

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία επηρέασαν αρνητικά τον οικονομικό απολογισμό που έκαναν τα νοικοκυριά για το 2005, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ICAP.

Συγκεκριμένα, η «ψαλίδα» που χωρίζει εκείνα τα νοικοκυριά που θεώρησαν ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε από εκείνα που έκριναν ότι υπήρξε βελτίωση (μόλις 7,3% των νοικοκυριών) διευρύνθηκε.

Πάντως, η επιδείνωση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο εκείνη που είχε καταγραφεί το 2004. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εκείνων που θεώρησαν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε, αυξήθηκε οριακά σε 59,3% (μέγιστο εξαετίας) ενώ μειώθηκε και πάλι το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν βελτίωση (μόλις 7,3% και ελάχιστο εξαετίας). Η βασικότερη αιτία χειροτέρευσης του απολογισμού ήταν και πάλι η αίσθηση για άνοδο του κόστους διαβίωσης.

Υπάρχουν ωστόσο και ενθαρρυντικά στοιχεία τα οποία αφορούν στις προσδοκίες για το τρέχον έτος. Χωρίς να μπορεί να γίνει λόγος για ανάκαμψη της αισιοδοξίας, φαίνεται ωστόσο ότι το 2006 ανακόπηκε η τάση της απαισιοδοξίας των νοικοκυριών που είχε φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη μελέτη της ICAP, το ποσοστό εκείνων οι οποίοι αναμένουν επιδείνωση των οικονομικών τους το 2006 (49,2%) μειώθηκε παραπάνω από οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή συνοδεύτηκε από, επίσης σημαντική, άνοδο του ποσοστού εκείνων οι οποίοι δεν αναμένουν ουσιώδη μεταβολή στα οικονομικά τους (34,5%). Το ότι δεν υπάρχει σαφής ανάκαμψη της αισιοδοξίας προκύπτει από το γεγονός ότι μόλις το 8,7% των νοικοκυριών αναμένουν βελτίωση το 2006, ποσοστό μάλιστα ελαφρά χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (9,6%).

Ο αναμενόμενος πληθωρισμός εξακολούθησε και για το 2006 να είναι με μεγάλη διαφορά ο βασικότερος προσδιοριστικός παράγοντας των προσδοκιών για την πορεία της οικονομικής ευημερίας των νοικοκυριών. Ωστόσο η σημασία του περιορίστηκε ελαφρά. Οι προοπτικές για την πορεία του διαθέσιμου εισοδήματος του 2006 είναι επιδεινωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές. Είναι πάντως θετικό ότι η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στην ικανότητα της οικονομίας να δημιουργεί νέα εισοδήματα από εργασία, ξεπερνά τους φόβους για ανεργία σε όλη την διάρκεια της περιόδου 2001-2006. Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια η τάση αυτή έχει περιορισθεί, αντανακλώντας ίσως φόβους για περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα Μαρτίου Απριλίου σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα 600 νοικοκυριών, το οποίο ήταν κατανεμημένο κατά οικιστικό μέγεθος και κατά γεωγραφική περιφέρεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα