Προβληματίζει η «επιστροφή» της Τουρκίας στην αγορά

Α' τετράμηνο: Η «φθηνή» λίρα και η υποχώρηση του φόβου της τρομοκρατίας έφεραν άνοδο αφίξεων κατά 32,55%
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 13:46
UPD:13:46
EPA/SEDAT SUNA

Η σημαντική υποβάθμιση της τουρκικής λίρας, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χρονικά από την περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων, καθιστά και πάλι την Τουρκία έναν ελκυστικό προορισμό.

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Η μεγάλη επιστροφή της Τουρκίας στην τουριστική αγορά δεν προβληματίζει μόνο για φέτος τους Έλληνες ξενοδόχους, αλλά κυρίως για την επόμενη χρονιά. Και τούτο γιατί για το 2018 οι συμφωνίες των Ελλήνων ξενοδόχων με τους διεθνείς tour operators έχουν υπογραφεί και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά, όμως για την επόμενη σεζόν οι συμφωνίες συζητούνται και υπογράφονται αυτή την περίοδο και οι πιέσεις προς τους Έλληνες ξενοδόχους είναι έντονες, καθώς οι tour operators επικαλούνται την Τουρκία ως το αντίπαλο δέος.

Η σημαντική υποβάθμιση της λίρας, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χρονικά από την περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων, που σηματοδοτεί μια σχετική υποχώρηση του αισθήματος ανασφάλειας, καθιστά και πάλι την Τουρκία έναν αρκετά ελκυστικό προορισμό. Βέβαια, όσο η πολιτική κατάσταση στη γείτονα χώρα θα παραμένει ρευστή και τα γενικότερα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας θα την φέρνουν όλο και πιο κοντά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόσο θα παραμένει ένας προβληματισμός στους διεθνείς tour operators για τη χώρα. Προβληματισμός που αμβλύνεται βεβαίως από την πολιτική επιδοτήσεων αεροπορικών πτήσεων που υλοποιεί η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις αρμόδιων αξιωματούχων.

Για το τρέχον έτος ο προβληματικός αφορά κυρίως τις ατομικές κρατήσεις σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αν και ακόμη είναι σχετικά νωρίς να καταγραφεί συγκεκριμένα κάποια τάση, ωστόσο εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για μια πτώση του ρυθμού αύξησης των κρατήσεων όσο μπαίνουμε στη θερινή σεζόν, σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του έτους. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσέλκυσε ένα μέρος Ευρωπαίων τουριστών που απέφυγαν την Τουρκία για λογούς ασφαλείας. Ωστόσο, οι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού προειδοποιούσαν ότι η τάση αυτή μπορεί να ανατραπεί όταν ξεπεραστούν οι προβληματισμοί περί ασφάλειας στη γείτονα χώρα, κάτι που ήδη φαίνεται να συμβαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους οι ξένες αφίξεις στην Τουρκία σημειώνουν άνοδο κατά 32,55%, με τους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη γειτονική χώρα το διάστημα Ιανουάριου-Απριλίου 2018 να ξεπερνούν τα 7,78 εκατ.

Η επάνοδος της Τουρκίας στη διεθνή τουριστική αγορά ξεκίνησε ουσιαστικά από πέρυσι τους θερινούς μήνες όταν κατέγραφε άνοδο αφίξεων σε ποσοστά 42%-46%. Ορισμένοι αναμένουν κάτι ανάλογο και φέτος καθώς ο προορισμός έχει γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός λόγω πτώσης της τουρκικής λίρας. Πέρυσι τέτοιο καιρό ένα ευρώ ισοδυναμούσε με 3,95 τουρκικές λίρες και ένα δολάριο με 3,5 τουρκικές λίρες. Σήμερα η ισοτιμία διαμορφώνεται σε ένα προς 5,27 και 4,47 αντίστοιχα.

Επίσης, όπως εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες, η Τουρκία θα ακολουθεί μία ανταγωνιστική τιμολογιακά πολιτική προκειμένου να αυξήσει τις κρατήσεις και να κερδίσει το χαμένο έδαφος. 

Την ίδια στιγμή τα περιθώρια για την ελληνική ξενοδοχία στενεύουν λόγω της έντονης υπερφορολόγησης του κλάδου.
Αναφορικά με τους άλλους τουριστικούς προορισμούς, ανταγωνιστικούς προς τη χώρα μας, αξίζει να σημειωθεί η πτώση των αφίξεων κατά τον μήνα Απρίλιο στην Ισπανία. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τις ισπανικές αρχές, τον Απρίλιο οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 4,4% στους 6,8 εκατ. τουρίστες. Πάντως στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν την Ισπανία αυξήθηκε κατά 2,3%, στους 20,5 εκατ.

Στην Κύπρο τον Απρίλιο οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2017, στους 314.143 τουρίστες. Στο τετράμηνο οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 683.581 σημειώνοντας αύξηση κατά 19,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα συνεχίσθηκε και τον μήνα Απρίλιο η αύξηση των ξένων αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν τον Απρίλιο του 2018 ήταν αυξημένες κατά 11,1% (+106 χιλ.) σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απρίλιου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 17,6% σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2017.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα