ΣΕΒ: Φόρουμ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 16:53

Σε τρία βασικά θέματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά τη διάρκεια του Ανοιχτού Φόρουμ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που διοργάνωσε o Σύνδεσμος.

Σε ό,τι αφορά την παιδεία ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να ενσωματώσει αρχές όπως κρατικά και μη κρατικά σχολεία/πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, αποδέσμευση της δημόσιας χρηματοδότησης από τη διοικητική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανεξαρτησία των ΑΕΙ από το Κράτος και τα κόμματα, ανεξάρτητη αρχή πιστοποίησης.

Για την οικονομική ελευθερία τόνισε ότι στο ελληνικό σύνταγμα θα πρέπει να ενσωματωθούν αρχές που περιέχονται στο ευρωσύνταγμα όπως η ύπαρξη της ανοικτής οικονομίας της αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό. Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι νόμοι όπως αυτός περί του βασικού μετόχου ευθέως παρακωλύουν και ναρκοθετούν την οικονομική δραστηριότητα.

Για το περιβάλλον και την ανάπτυξη τόνισε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 και να ενσωματωθεί η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης έναντι της έννοιας της αειφορείας.

Κατά τη διάρκεια του ανοικτού φόρουμ ο βουλευτής ¶ρης Σπηλιωτόπουλος πρότεινε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό με δημοψήφισμα κατάργηση του θεσμού της νομαρχίας και καθιέρωση αιρετού περιφερειάρχη, επαναπροσδιορισμό μέσω του συντάγματος των σχέσεων κράτους εκκλησίας και δέσμευση των κυβερνήσεων για μη διάλυση της Βουλής πριν την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας τους. Επίσης πρότεινε να χάνεται η ιδιότητα του βουλευτή για τα πρόσωπα που ορίζονται υπουργοί.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ περί της αναγκαιότητας ύπαρξης ευέλικτου συντάγματος, σημείωσε ότι η έννοια του ευέλικτου και λιτού συντάγματος δεν ισχύει, διότι ότι δεν καλύπτεται από το Σύνταγμα θα καλυφθεί από τη δικαστική εξουσία με αποτέλεσμα να μεταφέρεται εξουσία από τους εκλεγμένους, στους δικαστές, με κίνδυνο τη δημιουργία πανίσχυρων και ανεξέλεγκτων δικαστών.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος ζήτησε την πλήρη αναθεώρηση του άρθρου 16 περί της παιδείας και του άρθρου 106 περί της ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει σε ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνουν οι τροποποιήσεις.

AΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα