Σύννεφα στις προοπτικές

Στο κόκκινο τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 00:01
UPD:00:55

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ αποθαρρυντικών εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων σε ΗΠΑ και Ασία εξασθένησε τη μέχρι στιγμής αισιόδοξη προοπτική για την ανάπτυξη της κερδοφορίας οδηγώντας στο κόκκινο τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, με πρωταγωνιστή στις απώλειες τον τομέα τεχνολογίας, μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων, μετοχές του τεχνολογικού τομέα, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία των εταιρικών κερδοφοριών όταν πρόσφατες αναφορές συνέστησαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στο μέτωπο αυτό μπορεί να επιβραδύνονται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Thomson Financial, η ανάπτυξη των εταιρικών κερδών δευτέρου τριμήνου αναμένεται να τρέξει με ρυθμούς 12%. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,9% στις 1.309,1 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης ακολουθώντας την πορεία της Wall Street η οποία βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων μετά τα απογοητευτικά εταιρικά νέα.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.616,04 μονάδες με απώλειες 1,58%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.914,39 μονάδες με πτώση 1,37% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.857,30 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,67%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,7%, ενώ τα 16 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με πτώση.

Στο Ecofin οι υπουργοί οικονομίας της Ε.Ε. τόνισαν ότι η άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης δημιουργεί κινδύνους για τον πληθωρισμό, εκφράζοντας προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων.

Σημαντική πτώση 5,8% σημείωσε ο τίτλος της Alcatel, καθώς τα κέρδη του προηγούμενου τριμήνου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, λόγω της μείωσης της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Από τον τεχνολογικό κλάδο επίσης, η Ericsson υποχώρησε κατά 3,4% και η Nokia κατά 1,6%.

Απώλειες 3,2% κατέγραψε και ο τίτλος της Philips, μετά την ανακοίνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει με την LG Electronics στη Νότιο Κορέα.

Στον αντίποδα, ενισχύθηκαν οι πιο αμυντικές μετοχές από το φαρμακευτικό κλάδο. Η μετοχή της Sanofi ανέβηκε κατά 0,5% και της Roche Holding κατά 0,8%.

Ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 15.473,82 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα