Τέσσερις γενιές απαιτούνται προκειμένου κάποιος να ανελιχθεί στην κοινωνική κλίμακα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας Έλληνας, ο οποίος προέρχεται από φτωχή οικογένεια, χρειάζεται τέσσερις γενιές προκειμένου να φθάσει στο μέσο εισόδημα της χώρας.
Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι οι πέντε γενιές, ενώ σε Γερμανία και Γαλλία απαιτούνται έξι γενιές.
«Δεν υπάρχει πλέον κοινωνική κινητικότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς τα εισοδήματα, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης μεταφέρονται από τη μία γενιά στην άλλη» αναφέρει η Γκαμπριέλα Ράμος, σύμβουλος του επικεφαλής του ΟΟΣΑ.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, το αντίστοιχο διάστημα ανέρχεται σε εννέα γενιές, ενώ στην Κολομβία σε τουλάχιστον 11 γενιές.
Μόλις δύο γενιές, αντίθετα, απαιτούνται για τους φτωχούς κατοίκους της Δανίας, και μόλις τρεις γενιές για τους φτωχούς κατοίκους των τριών σκανδιναβικών χωρών (Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία).
Τέσσερις γενιές, εκτός της Ελλάδας, χρειάζονται οι κάτοικοι σε Ισπανία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Βέλγιο, Αυστραλία, Ιαπωνία και Ολλανδία.
Πάντως, κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, μόνο το 17% των παιδιών «ταπεινής» καταγωγής καταφέρνει να ανελιχθεί στην κοινωνική κλίμακα όταν ενηλικιωθεί.
Την ίδια ώρα, το 42% των παιδιών από ευκατάστατες οικογένειες καταφέρνει να διατηρηθεί στο ίδιο κοινωνικό επίπεδο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ