Κόντρες στη Βουλή για το φόρο στα καύσιμα

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 09:32

ΚΟΡΥΦΑΙΟ ηθικό, πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο χαρακτήρισε η αξιωματική αντιπολίτευση την προαναγγελία από την κυβέρνηση για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, από 1.7.06 καθώς και το προσδιορισμό των συντελεστών του ΕΦΚ μέχρι και το 2009.

Κατά τη συζήτηση του σχετικού ν/σχ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι τέτοιες διατάξεις με την αναγγελία τους εφαρμόζονται άμεσα - και όχι μετά από μία εβδομάδα όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση - γιατί δίδεται η δυνατότητα σε κάποιους να αισχροκερδίσουν.

Η υπεύθυνη του τομέα Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος με την αναδρομική εφαρμογή της διάταξης, ότι η αύξηση του ΕΦΚ γίνεται για εισπρακτικούς λόγους φέροντας έσοδα 115 εκ. ευρώ ότι αβαντάρει η κυβέρνηση τους κερδοσκόπους έθεσε το ερώτημα: «Σε ποιους έχει απλήρωτα γραμμάτια;»

Στο ίδιο σκεπτικό κινήθηκαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν κ.κ. Νικ. Χριστοδουλάκης, κ. Κουλούρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Δ. Κουσελάς, Κ. Γείτονας λέγοντας ότι τέτοια ενέργεια δεν έχει προηγούμενο σε καμία χώρα του κόσμου και ότι με δεδομένο ότι στη χώρα μας οι αποθηκευτικοί χώροι καυσίμων ανέρχονται σε 500 χιλ. τόνους τα κέρδη των εταιρειών ανέρχονται σε 12 εκ. ευρώ.

Ο παριστάμενος υπουργός Οικονομίας Π. Δούκας αν και απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας των καταγγελιών χαρακτήρισε απαράδεκτα τα πυρά της αντιπολίτευσης και αντέτεινε ότι «τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν κρυπρώ από έναν - δύο υπουργούς και τους φίλους τους». Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει στοιχεία στη Βουλή από τα οποία να προκύπτει ότι αυξήθηκε η πώληση πετρελαιοειδών πριν την ανακοίνωση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σε παρέμβασή του πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, αναγνώρισε ότι με την προαναγγελία αύξησης του ΕΦΚ υπάρχει ο κίνδυνος κερδοσκοπίας αλλά - πρόσθεσε - έπρεπε και επιβαλλόταν να γίνει η αύξηση σύμφωνα με κοινοτική οδηγία και εναρμόνιση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ι.Χ.Χ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα