Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ για τις ΗΠΑ

Παρά τις θετικές βραχυπρόθεσμες προβλέψεις
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 20:40
UPD:20:56
REUTERS/YURI GRIPAS

Σήμα κινδύνου για τη δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ασκώντας κριτική στις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ στο πεδίο των φόρων και των δαπανών.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους, ο κίνδυνος μιας πληθωριστικής «έκπληξης», οι διεθνείς προκλήσεις, η πιθανότητα μιας μελλοντικής ύφεσης και η ενίσχυση των παγκόσμιων ανισορροπιών, είναι μερικοί από τους κινδύνους, για τους οποίος προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Παράλληλα, στο κάδρο της κριτικής του Ταμείου εισέρχονται και οι πολιτικές των δαπανών, καθώς η αύξηση των τελευταίων δεν επιτρέπει τη μεγέθυνση των επενδυτικών πόρων.

Έτσι, προβλέπει τη δημιουργία ενός κενού επενδύσεων, ιδίως στον κλάδο των υποδομών, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών πολιτών.

Πάντως, το ΔΝΤ θεωρεί ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας είναι αρκετά θετική, με ισχυρή ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ως αποτέλεσμα, για το 2018 αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,9% και για το 2019 της τάξης του 2,7%.

Ωστόσο, η αμερικανική ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,9% του ΑΕΠ το 2020, καθώς «οι περικοπές φόρων και η αύξηση των δαπανών, εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης, αυξάνουν το εύρος και το μέγεθος των μελλοντικών κινδύνων». Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται, καταλήγει το Ταμείο, τόσο το υψηλότερο δημόσιο χρέος όσο και η πιθανότητα επιστροφής στην ύφεση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα