Σουφλιάς: Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Κτηματολόγιο

Αυτοχρηματοδότηση του έργου με «ρεαλιστικό και δίκαιο» τέλος κτηματογράφησης
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 14:19

ΑΡΧΙΣΕ σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για το εθνικό κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις».

Όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται οριστικά και αποτελεσματικά τόσο τα προβλήματα στο μεγάλο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου, όσο και άλλα προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες.

«Πρώτα και κύρια», σημείωσε ο υπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, «με αυτό το νομοσχέδιο εξυγιαίνουμε και θέτουμε σε νέες βάσεις το μεγάλο εθνικό έργο του Κτηματολογίου». «Ως γνωστόν», παρατήρησε, «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει Κτηματολόγιο. Επί 2 χρόνια και 2 μήνες, επιταχύνουμε θεαματικά τους ρυθμούς για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Και με αυτό το νομοσχέδιο, η Ελλάδα θα αποκτήσει επιτέλους Κτηματολόγιο».

Στόχος είναι η σύνταξη του Κτηματολογίου να γίνει καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα. Χωρίς τις καθυστερήσεις και τις επιβαρύνσεις του παρελθόντος, πρόσθεσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς με το νομοσχέδιο δίνονται οριστικές λύσεις σε διάφορα προβλήματα του έργου και μεταξύ άλλων:

1. Διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του έργου. Το κόστος του Κτηματολογίου υπολογίζεται στα 1,5 δις ευρώ. Ως γνωστόν, επισήμανε ο κ. Σουφλιάς, λόγω κακοδιαχείρισης και παρατυπιών κατά το αμαρτωλό παρελθόν του έργου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να χρηματοδοτήσει έργα κτηματογράφησης μέσω του Γ’ ΚΠΣ.

«Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, προχωρούμε στην αυτοχρηματοδότηση του έργου με ρεαλιστικό και δίκαιο "τέλος κτηματογράφησης". Επιπλέον, φυσικά, στις δαπάνες κτηματογράφησης θα συνεισφέρει και το Δημόσιο, καταβάλλοντας 250 εκατομμύρια ευρώ. Το τέλος κτηματογράφησης έχει δύο σκέλη, ένα το σταθερό που είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα και ένα μεταβλητό 1% επί της αντικειμενικής αξίας», διευκρίνισε ο υπουργός.

2. Αλλάζουν οι διαδικασίες κτηματογράφησης. «Τις απλουστεύουμε και τις βελτιώνουμε. Τις κάνουμε γρήγορες και πιο απλές. Έτσι, θα κερδίσουμε χρόνο, αλλά και θα μειώσουμε το κόστος του έργου», σημείωσε ο κ. Σουφλιάς.

3. Παύει η ταλαιπωρία των πολιτών και του Κτηματολογίου κάθε φορά που γίνεται κάποιο μη ηθελημένο λάθος. Τα λάθη αυτά, εφεξής θα διορθώνονται με ευέλικτες διαδικασίες.

4. Επιλύεται το πρόβλημα που αφορά στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του καταχωρισθέντος στο κτηματολόγιο εμβαδού και του εμβαδού του συμβολαίου.

5. Αντιμετωπίζονται σειρά άλλων διαδικαστικών προβλημάτων, που ταλαιπωρούν σήμερα τους πολίτες στις συναλλαγές με τα κτηματολογικά γραφεία.

Ο κ. Σουφλιάς υπογραμμισε πως είναι ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης που η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα Εθνικό Κτηματολόγιο, και, όπως είπε, ουδείς μπορεί ούτε να το αρνηθεί ούτε να το αποσιωπήσει αυτό.

«Ένα τόσο σπουδαίο έργο, θα ανέμενε κανείς ότι, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, θα είχε τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα και θα είχε αντιμετωπισθεί με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης και εποπτείας. Δυστυχώς όμως, όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται, στην πράξη έγινε ακριβώς το αντίθετο», παρατήρησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πρόσθεσε:

«Το χειρότερο ίσως είναι ότι το κτηματολόγιο σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά τρόπον προβληματικό, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας και να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των ελληνικών αρχών από τη συγχρηματοδοτούσα το έργο Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς, «δεν αποτέλεσε για εμάς δίλημμα το αν θα διακόψουμε το πρόγραμμα ή θα προωθήσουμε το κτηματολόγιο σε σωστές βάσεις, αποκαθιστώντας το στα μάτια της κοινωνίας και δρομολογώντας μια δυναμική και μη αναστρέψιμη πορεία υλοποίησής του».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση παρέλαβε 22 Κτηματολογικά Γραφεία και σήμερα λειτουργούν 82 Κτηματολογικά Γραφεία, ενώ τον Μάρτιο του 2004 είχαν κτηματογραφηθεί 962 χιλιάδες στρέμματα και πλέον έχουν κτηματογραφηθεί 6,5 εκατ. στρέμματα.

Εξάλλου, με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται και μία σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων:

Πρώτον. Τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις λεγόμενες «επί έλασσον δαπάνες» στα δημόσια έργα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς, τα προηγούμενα χρόνια, «υπήρχε το απαράδεκτο φαινόμενο με άλλον προϋπολογισμό να ξεκινάει ένα έργο και με άλλον να τελειώνει, πολλές φορές 50% πάνω ή και περισσότερο! Αυτό γινόταν με τις συμπληρωματικές συμβάσεις και με τις επί έλασσον δαπάνες. Για τις συμπληρωματικές συμβάσεις έχουν θεσμοθετηθεί πολύ αυστηροί φραγμοί».

Για τις επί έλασσον δαπάνες, με τη νέα διάταξη, τίθενται επίσης αυστηροί κανόνες και όρια, σύμφωνα και με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπαίνει επιτέλους μία τάξη, ώστε να είμαστε συνεπείς απέναντι στην Ε.Ε., αλλά κυρίως να προστατεύσουμε τα χρήματα των φορολογουμένων», πρόσθεσε.

Δεύτερον. Προωθείται για να ολοκληρωθεί το έργο της μερικής εκτροπής του Αχελώου.

Όπως είπε ο υπουργός, με τις σχετικές τροπολογίες, το έργο χαρακτηρίζεται ως εθνικό, εγκρίνεται το Σχέδιο Διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών Αχελώου και Πηνειού, και εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι. Επιβάλλονται όροι, μέτρα, περιορισμοί, προϋποθέσεις και κατευθύνσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα ο κ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε ότι το έργο αυτό δεν έχει καμία περιβαλλοντική επίπτωση στην περιοχή τους.

Τρίτον. Με το νομοσχέδιο υλοποιείται η μεγαλύτερη Μητροπολιτική Παρέμβαση που έχει γίνει μεταπολεμικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς, η συνδυασμένη αστική ανάπλαση και ανάπτυξη των περιοχών Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, με την ταυτόχρονη κατασκευή νέου γηπέδου στο οποίο θα αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός.

Τέταρτον. Ρυθμίζονται τα θέματα συντήρησης των δημόσιων οδών. Μέχρι σήμερα, παρατήρησε ο υπουργός, «στα θέματα αυτά επικρατεί σύγχυση, αφού κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποιος είναι αρμόδιος για τι».Το νομοσχέδιο ρυθμίζει με σαφήνεια τα θέματα αυτά και προβλέπει όλα όσα είναι αναγκαία ώστε οι ζημιές στους δρόμους (λακκούβες κλπ) να αποκαθίστανται εντός 10 ημερών.

Πέμπτον. Ρυθμίζονται, επίσης, τα αντίστοιχα προβλήματα που υπάρχουν στα θέματα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Έκτον. Προβλέπεται για πρώτη φορά η συμμετοχή των εργοληπτικών οργανώσεων και των μελετητών στα τεχνικά συμβούλια των φορέων του δημοσίου τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα