Στον αέρα η εφαρμογή της CETA;

Αρνείται να την επικυρώσει η Ρώμη
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 11:26
UPD:11:27
REUTERS/FABIAN BIMMER

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται εκ νέου η εφαρμογή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά. Η συμφωνία, γνωστή ως CETA, η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα, εξαιτίας των αντιδράσεων σε πολλά κράτη- μέλη, υπεγράφη τελικά στα τέλη του 2016, όταν εκάμφθησαν και οι τελευταίες ενστάσεις των Βέλγων, αλλά δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τα κράτη- μέλη της Ένωσης. 

Αυτή τη φορά είναι η Ιταλία και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να την επικυρώσουν. Ο νέος υπουργός Γεωργίας της ώρας, Τζιαν Μάρκο Σεντινέο, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa ότι η Ρώμη αρνείται να την επικυρώσει, καθώς η συμφωνία δεν προστατεύει επαρκώς τα προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη. 

Ο Σεντιναίο, που ανήκει στο κόμμα της Λέγκας, σημείωσε ότι μεταξύ των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε. η Ιταλία έχει τον υψηλότερο αριθμό τέτοιων προϊόντων και επομένως επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σοβαρές ενστάσεις για τη συμφωνία έχουν εκφράσει βουλευτές ακόμη και των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του ευρώ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο μηχανισμός διαιτησίας, στον οποίο θα μπορούν να καταφεύγουν πολυεθνικές επιχειρήσεις και εν γένει επενδυτές για να ζητήσουν ανατροπή κυβερνητικών αποφάσεων, που θεωρούν ότι πλήττουν τα συμφέροντά τους. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα