Πιλοτικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στο βαμβάκι

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 15:28

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11.7.2006 ευρεία σύσκεψη στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π) με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος ένταξης σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης 34.000 στρεμμάτων καλλιέργειας βαμβακιού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από 406 παραγωγούς σε πέντε αντιπροσωπευτικές για την καλλιέργεια του βαμβακιού περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Σερρών και Εβρου.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του το Μάρτιο του 2007.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 5.4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου ( ΕΠΑΑ-ΑΥ) και έχει ως στόχο την εξειδίκευση για την βαμβακοκαλλιέργεια, μέσω πιλοτικών εφαρμογών, του προτύπου AGRO 2 που εφαρμόζεται στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση της φυτικής παραγωγής.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα αποτελέσει τον πυρήνα για τη σύνταξη αναλυτικών και εξειδικευμένων τεχνικών οδηγιών για κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του έργου να είναι εφικτή η μετάβαση από την πιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής στην πιστοποίηση του προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε:

- Η συνολική παραγωγή βαμβακιού να ενταχθεί σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης

- Η δαπάνη αυτή να καλυφθεί από φιλοπεριβαλοντικά προγράμματα της 4ης Προγραμματικής Περιόδου(Δ' ΚΠΣ)

- Στην υπό διαμόρφωση εθνική πολιτική για το βαμβάκι να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα του ανωτέρω προγράμματος έτσι ώστε να αποτελέσουν την βάση για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του.

- Η προσπάθεια που θα πραγματοποιηθεί να αποτελέσει μέσον για την προβολή του ελληνικού βαμβακιού στην διεθνή αγορά.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Κοντός δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά αφού κατορθώσαμε να έχουμε γεωπόνους στο χωράφι, μείωση του κόστους παραγωγής, ουσιαστική φυτοπροστασία και αναβαθμισμένη ποιότητα του προϊόντος, προστασία του περιβάλλοντος και του αγρότη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα