Εξελίξεις στο «σίριαλ» των deals στον κλάδο μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας

Ανησυχίες για τη συγκέντρωση του ελέγχου σε λίγα χέρια
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 07:40
UPD:07:43
REUTERS/Lucas Jackson

Η μάχη για την 21st Century Fox καλά κρατεί, ενώ συνολικά οι εξελίξεις στον κλάδο μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των ΗΠΑ είναι ταχύτατες. Οι τάσεις συγκέντρωσεις εντείνονται, γεγονός που ικανοποιεί τις αγορές, αλλά προκαλεί αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, που ανησυχεί για την μεταφορά του ελέγχου της πληροφορίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. 

Στο τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ συμφωνιών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Comcast, κατέθεσε νέα προσφορά για την εξαγορά μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας της Fox, στις οποίες περιλαμβάνονται τα κινηματαγροφικά και τηλεοπτικά στούντιο. Η προσφορά ανέρχεται σε 65 δισ. δολάρια και είναι σε μετρητά και με αυτήν ελπίζει να υποσκελίσει την Disney, η οποία είχε ήδη συμφωνήσει να εξαγοράσει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Comcast, το αντίτιμο των 35 δολαρίων ανα μετοχή είναι 19% υψηλότερο από εκείνο, που προσφέρει η Disney, το οποίο δεν είναι σε μετρητά, αλλά περιλαμβάνει ανταλλαγή μετοχών.

Σημειώνεται ότι η Disney κατέληξε τον περασμένο Δεκέμβριο σε μία συμφωνία 52,4 δισ. δολαρίων σε μετοχές. Ωστόσο ανέλαβε επίσης να καλύψει και το χρέος της Fox, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 66 δισ. δολάρια. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές, εάν και η Comcast είναι διατεθειμένη να αναλάβει το χρέος. 

Στη βάση και των δύο προτάσεων, η Fox θα δημιουργήσει μία νέα εταιρεία, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο των ειδησεογραφικών δικτύων της και μεγάλου μέρους των αθλητικών δικτύων της. 

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τις ανησυχίες του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας και έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά της Time Warner από την AT&T, ένα deal που έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και γερουσιαστές τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την προεκλογική περίοδο το 2016, είχαν ταχθεί κατά της συμφωνίας τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα