Αλ. Τσίπρας: Δεν είναι προτεραιότητα η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 00:04
UPD:00:24
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Σημασία έχει η στάση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Μικρή σημασία έχει η παραμονή του στο πρόγραμμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε πως η αξιοπιστία της λύσης που θα δοθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα κριθεί από τις αγορές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων. «Θα ήταν το χειρότερο δυνατό μήνυμα που θα μπορούσαμε να στείλουμε», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «τα δεδομένα σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα με αυτά τα πλεονάσματα το επόμενο διάστημα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε ελαφρύνσεις».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η μεσαία τάξη έχει επιβαρυνθεί, γι’ αυτό και, όπως πρόσθεσε, ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα πάει σε μείωση φόρων. 

Προανήγγειλε, δε, την παρουσίαση σχεδίου με παροχές και φοροελαφρύνσεις στην ερχόμενη ΔΕΘ.

Σημείωσε επίσης ότι η πιστοληπτική γραμμή είναι «μνημόνιο καμουφλαρισμένο», ενώ αναφερόμενος στην εποπτεία, τόνισε πως «είναι άλλο να σου κάνουν συστάσεις για διορθώσεις, και άλλο πράγμα να τους έχεις πάνω από το κεφάλι σου και να επιβάλουν πολιτική».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε εξάλλου στις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Λ. Παπαδήμου ότι «δεν έκαναν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Πρόθεσή μου να εξαντλήσω την τετραετία αλλά έχω και πολιτικό σχεδιασμό»

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόθεσή του είναι να εξαντληθεί η τετραετία. «Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για τη σταθερότητα που χρειάζεται η οικονομία. Έχω λόγους. Όσο πιο μακριά πάμε, τόσο καλύτερες θα είναι οι συγκρίσεις», τόνισε.

Πάντως, όπως διευκρίνισε, «δεν σας κρύβω ότι έχω και πολιτικό σχεδιασμό» και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Προανήγγειλε εξάλλου πως, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, θα ξεκινήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα