Απροσδόκητα μεγάλη πτώση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο γεγονός το οποίο έρχεται να προσθέσει ακόμη έναν πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που που ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ,που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Eurostat, η παραγωγή στις 19 οικονομίες, που μοιράζονται το ευρώ, μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 0,9% σε σχέση με τον μήνα, έναντι προβλέψεων για πτώση 0,5%. Σε τροχιά πτώσης βρέθηκαν παραγωγή ενέργειας, διαρκών αγαθών και ενδιάμεσων αγαθών. Αύξηση παρουσίασε μόνο η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών. Υπενθυμίζεται ότι κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα πρόσφατα στοιχεία και για τις πωλήσεις λιανικής.
Ακόμη και η ισχυρότερη οικονομία της Ένωσης κατεβάζει ταχύτητα. Το ινστιτούτο DIW υποβάθμισε σήμερα τις προβλέψεις του για τη γερμανική οικονομία, μετά τις αδύναμες επιδόσεις του πρώτου τριμήνου. Υπολογίζει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,9% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,4%, ενώ βλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στο 1,7% το 2019.
Το ινστιτούτο επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και για την κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητό τον αντίκτυπό τους στη γερμανική οικονομία. Διαμορφώνουν ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, που δεν θα βοηθά την ανάπτυξη.
Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν στο Reuters πως παρά τα απογοητευτικά στοιχεία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ φέτος. Παρόλα αυτά παραμένει ερωτηματικό το πότε ακριβώς θα τερματιστεί το QE, αλλά και το εάν η κεντρική τράπεζα θα θελήσει να δώσει κάποιες κατευθύνσεις στις αγορές για το πότε θα πρέπει να περιμένουν τις αυξήσεις επιτοκίων.
Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές προβλέπουν ότι η πρώτη αύξηση θα αφορά το καταθετικό επιτόκιο και θα έρθει στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
naftemporiki.gr